Неделя,

Очаквам ДПС да спечели Разград и Търговище

От: Силвана Желева -
3980
Очаквам ДПС да спечели Разград и Търговище
A
A
A

На много места ще видим всички срещу кмета

Опозицията е сплотена, в Шумен, Перник, Видин, Добрич, в Русе ситуацията не е ясна, смята
Васил Тончев, „Сова Харис“


- Г-н Тончев, с какво тази предизборна кампания е по-различна от предишните?
- За разлика от предишните местни избори, сега имаме много по-изострена борба най-вече в София. А и в страната битката е много по-равностойна. Опозицията е по-силна. В София срещу настоящия кмет има много силна кандидатура. Това води до много ефекти включително и очаквана по-висока избирателна активност, тъй като много повече граждани се ангажират с изборния процес.
- Може ли да очакваме изненади в София извън дуото Фандъкова – Манолова?
- Категорично не. Много е голяма разликата. Според последните изследвания тя се увеличава спрямо останалите. Просто битката на върха като притегателна от гледна точка на крайния успех изтегля гласовете и на другите участници.
- Позитивна ли е кампанията на БСП и ще доведе ли до спечелване на поне един голям град?
- О да, и то ще са няколко поне! Ако в София данните показват, че разликата между госпожа Фандъкова и госпожа Манолова се увеличава (Манолова все пак е кандидат на БСП), в доста областни градове нещата ще са трудни за сегашните кметове на ГЕРБ на база на оценката, която е дадена за изминалия мандат, и на база на това, че сега опозицията е доста по-сплотена и мобилизирана. В градове като Шумен, Перник, Видин, Добрич, в Русе не е ясна ситуацията, ще има доста сериозна и равностойна битка за кметското място.
На много места ще има съответно всички срещу настоящия кмет на балотажи, на базата на това, че някак си оценката за това ръководство не е добра. Освен това и в организационно отношение мисля, че липсата на Цветан Цветанов, който държеше тази организация в ГЕРБ, ще се отрази.
- Виждаме силна позитивна кампания от страна на ДПС. Ще подобри ли партията предишните си резултати и къде?
- Според мен ДПС е константа. Нямам подробни проучвания в смесените райони, за да мога да дам конкретен отговор, но очаквам резултат, който са имали и преди. И да спечелят два или три областни града – Разград, Търговище, там, където техният електорат е компактен.
- Как според вас ще се представят вече разединените Обединени патриоти?
- Мисля, че Джамбазки ще получи прилична подкрепа в София. Очертава се четвърто място и много важно място в листата на Общинския съвет. Най-вероятно коалицията ГЕРБ – СДС – ВМРО ще направи следващото мнозинство. Така че тежестта им няма да бъде малка. Из страната също има общини, в които имат силни кандидати. Много силно присъствие ще имат в Пловдив и в Русе – два от петте най-големи града. В Благоевград имат силно присъствие и на други места. В София пък присъствието на НФСБ ще бъде прилично. Патриотите не са били заедно никога на местни избори освен някъде местни коалиции, които се правят. Така че това не е нещо ново. Но безспорно е, че в момента ВМРО са най-добре подкрепени електорално.
- Дали Слави Трифонов ще се намеси по някакъв начин с подкрепа?
- На тези избори не. Но за следващите парламентарни избори през 2021 г. партията на Слави Трифонов ще бъде фактор. В центъра на политическото пространство има ниша, която те биха могли да заемат.
- Евентуална загуба на ГЕРБ в страната като цяло може ли да доведе до предсрочни избори?
- Не мисля. Ситуацията в страната не е толкова лоша. В България има стабилност, има растеж, има сигурност. Т.е. не сме изправени пред лицето на някаква сериозна криза. Това, което трябва да се прави в България, е да се надстроява постигнатото дотук. Затова специално на местните избори много важна навсякъде ще бъде оценката на сегашния кмет – какво е свършил, доколко може да се разчита на него да върши полезни неща за съответното място, или пък се налага смяната му, за да влезе нов екип. Но като цяло картината е много различна в отделните населени места.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички