Очаквам ДПС да спечели Разград и Търговище

Опозицията е сплотена, в Шумен, Перник, Видин, Добрич, в Русе ситуацията не е ясна, смята Васил Тончев, „Сова Харис“

Очаквам ДПС да спечели Разград и Търговище | StandartNews.com

На много места ще видим всички срещу кмета

Опозицията е сплотена, в Шумен, Перник, Видин, Добрич, в Русе ситуацията не е ясна, смята
Васил Тончев, „Сова Харис“


- Г-н Тончев, с какво тази предизборна кампания е по-различна от предишните?
- За разлика от предишните местни избори, сега имаме много по-изострена борба най-вече в София. А и в страната битката е много по-равностойна. Опозицията е по-силна. В София срещу настоящия кмет има много силна кандидатура. Това води до много ефекти включително и очаквана по-висока избирателна активност, тъй като много повече граждани се ангажират с изборния процес.
- Може ли да очакваме изненади в София извън дуото Фандъкова – Манолова?
- Категорично не. Много е голяма разликата. Според последните изследвания тя се увеличава спрямо останалите. Просто битката на върха като притегателна от гледна точка на крайния успех изтегля гласовете и на другите участници.
- Позитивна ли е кампанията на БСП и ще доведе ли до спечелване на поне един голям град?
- О да, и то ще са няколко поне! Ако в София данните показват, че разликата между госпожа Фандъкова и госпожа Манолова се увеличава (Манолова все пак е кандидат на БСП), в доста областни градове нещата ще са трудни за сегашните кметове на ГЕРБ на база на оценката, която е дадена за изминалия мандат, и на база на това, че сега опозицията е доста по-сплотена и мобилизирана. В градове като Шумен, Перник, Видин, Добрич, в Русе не е ясна ситуацията, ще има доста сериозна и равностойна битка за кметското място.
На много места ще има съответно всички срещу настоящия кмет на балотажи, на базата на това, че някак си оценката за това ръководство не е добра. Освен това и в организационно отношение мисля, че липсата на Цветан Цветанов, който държеше тази организация в ГЕРБ, ще се отрази.
- Виждаме силна позитивна кампания от страна на ДПС. Ще подобри ли партията предишните си резултати и къде?
- Според мен ДПС е константа. Нямам подробни проучвания в смесените райони, за да мога да дам конкретен отговор, но очаквам резултат, който са имали и преди. И да спечелят два или три областни града – Разград, Търговище, там, където техният електорат е компактен.
- Как според вас ще се представят вече разединените Обединени патриоти?
- Мисля, че Джамбазки ще получи прилична подкрепа в София. Очертава се четвърто място и много важно място в листата на Общинския съвет. Най-вероятно коалицията ГЕРБ – СДС – ВМРО ще направи следващото мнозинство. Така че тежестта им няма да бъде малка. Из страната също има общини, в които имат силни кандидати. Много силно присъствие ще имат в Пловдив и в Русе – два от петте най-големи града. В Благоевград имат силно присъствие и на други места. В София пък присъствието на НФСБ ще бъде прилично. Патриотите не са били заедно никога на местни избори освен някъде местни коалиции, които се правят. Така че това не е нещо ново. Но безспорно е, че в момента ВМРО са най-добре подкрепени електорално.
- Дали Слави Трифонов ще се намеси по някакъв начин с подкрепа?
- На тези избори не. Но за следващите парламентарни избори през 2021 г. партията на Слави Трифонов ще бъде фактор. В центъра на политическото пространство има ниша, която те биха могли да заемат.
- Евентуална загуба на ГЕРБ в страната като цяло може ли да доведе до предсрочни избори?
- Не мисля. Ситуацията в страната не е толкова лоша. В България има стабилност, има растеж, има сигурност. Т.е. не сме изправени пред лицето на някаква сериозна криза. Това, което трябва да се прави в България, е да се надстроява постигнатото дотук. Затова специално на местните избори много важна навсякъде ще бъде оценката на сегашния кмет – какво е свършил, доколко може да се разчита на него да върши полезни неща за съответното място, или пък се налага смяната му, за да влезе нов екип. Но като цяло картината е много различна в отделните населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай