Новото време: Ще вдигнем икономиката на Смолян в пъти

Имаме решения, напълно осъществимо е икономиката на града да претърпи тласък от повече от 200% за отрицателно време, коментира местната коалиция

Новото време: Ще вдигнем икономиката на Смолян в пъти | StandartNews.com
  • Имаме решения, напълно осъществимо е икономиката на града да претърпи тласък от повече от 200% за отрицателно време, коментира местната коалиция

Кандидатът за кмет на местна коалиция „Новото време“ (Коалиция за развитие на община Смолян) Кирил Хаджихристев и членове на листата за общински съветници се срещнаха на отворена среща с представители на културата и туризма в община Смолян. В препълнена зала граждани дискутираха по най-важните въпроси за развитието на икономиката и културата на общината.

“Без култура няма бъдеще, няма общество. Налице е оскотяване. Когато икономиката на една област бива унищожавана, а не се развива, не се прилага финансово оздравяване, не се допускат нови инвестиции от външни инвеститори дори. Административните инструменти на общината и кръгът от интереси около нея системно унищожават възможностите за препитание на хората и ги гонят от града.“, сподели на срещата Хаджихристев. „ Говорят ни колко много са направили, колко спортни центрове отварят с министри. Каква е ползата, когато няма хора, които да ходят там? С практиките, които разви управлението на ГЕРБ в общината, такива „успехи“ се превръщат само в паметници на провала да се задържат и привличат хора в общината.“

„Смолян няма атрактивен вид за младите хора. И е крайно време да се приложи стратегия, която да създава реални възможности за обучения и повишаване на професионалната способност, съществени доходи и интересни занимания, поощрявани и организирани от общината. Само така ще можем да говорим за развитие на култура, а не да се озверяваме като общество. Прекалено много се разчита на сантименти и практики, които са отживелица и не работят. Ако трябва да си говорим за култура в общината, две думи са достатъчни – няма такава.“, коментира на срещата Дичо Капушев, бивш директор на Художествената галерия и художник.

Водачът на листата на „Новото време“ гарантира, че с екипът му могат да осъществят истинска приходност за община Смолян. Според него адекватното управление на една община трябва да идва от хора с принципи и предприемаческа визия. Асенов допълни, че това е единственият начин, по който може да се даде реален тласък на местната икономика. Кирил Хаджихристев допълни, че настоящото управление спира развитието и навлизането на нови бизнеси в общината, защото не намира начини как да се облагодетелства лично от тях. „ Това поведение е недопустимо – съдбите на много хора зависят от реалното поставяне на условия за нови бизнеси и индустрия, от които да може да има по-добри професии и значително по-добро заплащане.“, изтъкна кандидатът за кмет на „Новото време“.

Кирил Асенов представи и програмата за развитие на икономиката на „Новото време: „Програмата ни е пряко обвързана с мощното развитие на Смолян като целогодишна туристическа дестинация. За да се движи реално една икономика в една община с подобни дадености, тя трябва да създаде туристически код. Развивайки го, Смолян ще привлече и повече хора, защото туризмът неминуемо носи след себе си и съществени културни програми и проявления, което пък отключва нови и нови бизнеси, тъй като с такива условия само хората ще се задържат и ще бъдат привличани нови. Не както сега – да гоним бизнеса от града. Нека сложим веднъж и завинаги край на всички спекулации – абсолютно никога не бихме допуснали строежи на хотели по Перелик. Не искаме второ Пампорово, не искаме втори Слънчев бряг.

„Искаме развитие на един по-качествен продукт, който да остане в пределите на града и селата. Ясно да приложим и съхраним местната култура в туристическото предлагане и изживяване. Да развием ясна туристическа марка „Смолян“, чиято популярност много бързо може да се разпространи из целия свят, защото има огромен глад за подобни изживявания, но недостатъчно условия. Абсурдно е да имаме повече дадености от Австрия, достъп до световни платформи за партньорство и да се отказва на гражданите да имат далеч по-добър живот. Виждате сами фактите - стандарта на хората в Банско е два пъти по-висок при три пъти по-малко условия. Стремим се да вдигнем стандарта в пъти, не в проценти – и това е напълно възможно, основано на факти. Искаме да завещаем сигурност и благоденствие за поколения наред. Трябва да имаш чувство за непременност на всяка цена, когато управляваш една община, и да работиш в пъти повече от преди. Каузата ми е децата на всички ни да живеят в истински европейски град. “, сподели за присъстващите на събитието Кирил Асенов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай