Събота,

Новото време: Ще вдигнем икономиката на Смолян в пъти

От: Стандарт -
108
Новото време: Ще вдигнем икономиката на Смолян в пъти
A
A
A
  • Имаме решения, напълно осъществимо е икономиката на града да претърпи тласък от повече от 200% за отрицателно време, коментира местната коалиция

Кандидатът за кмет на местна коалиция „Новото време“ (Коалиция за развитие на община Смолян) Кирил Хаджихристев и членове на листата за общински съветници се срещнаха на отворена среща с представители на културата и туризма в община Смолян.  В препълнена зала граждани дискутираха по най-важните въпроси за развитието на икономиката и културата на общината.

Без култура няма бъдеще, няма общество. Налице е оскотяване. Когато икономиката на една област бива унищожавана, а не се развива, не се прилага финансово оздравяване, не се допускат нови инвестиции от външни инвеститори дори.  Административните инструменти на общината и кръгът от интереси около нея системно унищожават възможностите за препитание на хората и ги гонят от града.“, сподели на срещата Хаджихристев. „ Говорят ни колко много са направили, колко спортни центрове отварят с министри. Каква е ползата, когато няма хора, които да ходят там? С практиките, които разви управлението на ГЕРБ в общината, такива „успехи“ се превръщат само в паметници на провала да се задържат и привличат хора в общината.“

Смолян няма атрактивен вид за младите хора. И е крайно време да се приложи стратегия, която да създава реални възможности за обучения и повишаване на професионалната способност, съществени доходи и интересни занимания, поощрявани и организирани от общината. Само така ще можем да говорим за развитие на култура, а не да се озверяваме като общество. Прекалено много се разчита на сантименти и практики, които са отживелица и не работят. Ако трябва да си говорим за култура в общината, две думи са достатъчни – няма такава.“, коментира на срещата Дичо Капушев, бивш директор на Художествената галерия и художник.

Водачът на листата на „Новото време“ гарантира, че с екипът му могат да осъществят истинска приходност за община Смолян. Според него адекватното управление на една община трябва да идва от хора с принципи и предприемаческа визия. Асенов допълни, че това е единственият начин, по който може да се даде реален тласък на местната икономика. Кирил Хаджихристев допълни, че настоящото управление спира развитието и навлизането на нови бизнеси в общината, защото не намира начини как да се облагодетелства лично от тях. „ Това поведение е недопустимо – съдбите на много хора зависят от реалното поставяне на условия за нови бизнеси и индустрия, от които да може да има по-добри професии и значително по-добро заплащане.“, изтъкна кандидатът за кмет на „Новото време“.

Кирил Асенов представи и програмата за развитие на икономиката на „Новото време: „Програмата ни е пряко обвързана с мощното развитие на Смолян като целогодишна туристическа дестинация. За да се движи реално една икономика в една община с подобни дадености, тя трябва да създаде туристически код. Развивайки го, Смолян ще привлече и повече хора, защото туризмът неминуемо носи след себе си и съществени културни програми и проявления, което пък отключва нови и нови бизнеси, тъй като с такива условия само хората ще се задържат и ще бъдат привличани нови. Не както сега – да гоним бизнеса от града. Нека сложим веднъж и завинаги край на всички спекулации – абсолютно никога не бихме допуснали строежи на хотели по Перелик. Не искаме второ Пампорово, не искаме втори Слънчев бряг.

Искаме развитие на един по-качествен продукт, който да остане в пределите на града и селата. Ясно да приложим и съхраним местната култура в туристическото предлагане и изживяване. Да развием ясна туристическа марка „Смолян“, чиято популярност много бързо може да се разпространи из целия свят, защото има огромен глад за подобни изживявания, но недостатъчно условия. Абсурдно е да имаме повече дадености от Австрия, достъп до световни платформи за партньорство и да се отказва на гражданите да имат далеч по-добър живот. Виждате сами фактите -  стандарта на хората в Банско е два пъти по-висок при три пъти по-малко условия. Стремим се да вдигнем стандарта в пъти, не в проценти – и това е напълно възможно, основано на факти. Искаме да завещаем сигурност и благоденствие за поколения наред. Трябва да имаш чувство за непременност на всяка цена, когато управляваш една община, и да работиш в пъти повече от преди.  Каузата ми е децата на всички ни да живеят в истински европейски град. “, сподели за присъстващите на събитието Кирил Асенов.

 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички