IT бизнесът ще преподава в училище

Здравко Димитров и Красимир Вълчев откриха форум за образование в Пловив

IT бизнесът ще преподава в училище | StandartNews.com

Министърът на образованието Красимир Вълчев подкрепи Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ за създаването на клъстър в областта на иновациите. Това стана на среща на сдружението с участието на областния управител Здравко Димитров, представители на общината и депутати от ГЕРБ. От сдружението предлагат новите технологични линии и най-съвременните машини, които бизнесът внедрява, да станат и учебно поле.

Пловдив е пионер в дуалното образование, а „КЦМ“, „ТЕД“ , „Атаро Клима“ са част от компаниите, членове на „Бизнесът за Пловдив“ с добър опит, който може да бъде следван.

„Пловдивска област, която е една от най-бързо развиващите се, изпитва остра нужда от квалифицирана работна ръка. И пътят е само един – общи действия и програми с бизнеса, научните центрове и училищата", коментира Здравко Димитров. „Всеки нов инвеститор, който идва е направил проучвания за работна ръка, за образователни центрове за подготовка за кадри и първите му въпроси са свързани с това“, добави областният управител.

Здравко Димитров

ПП ГЕРБ

"Всички сме убедени, че само образованието и квалификацията, въплътени в човешката личност движат развитието. Пловдив е най-стария жив град в света и неговото бъдеще е в икономика, основана на знанието.“, категоричен е Димитров.

До момента над 200 деца са добили практически умения по дуалната система. В Пловдивска област има 27 професионални гимназии и ако зад тях застане сериозен бизнес с добри програми, с опитни експерти и се отворят производствата за адекватно и приложимо обучение, картината коренно ще се промени, вярва местната власт.

Здравко Димитров

ПП ГЕРБ

„IT бизнесът преподава в училище“ е една от новите идеи на МОН, при която се предвижда утвърдени имена от бранша да влизат периодично в класните стаи и да запознават децата с актуални за тях теми от тази сфера. Друг важен въпрос, който трябва да търси решение на местно ниво, е интеграцията на деца в затруднено положение.

„Най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици стават предимно учители. Респективно най-технологично развитите държави са тези, в които най-добрите ученици стават инженери. Това е целта и на преструктурирането на системата на висшето и професионалното образование.“, подчерта министър Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай