Четвъртък,

ГЕРБ е с 43 в бюлетината, БСП с 56, ДПС - 55

1276
ГЕРБ е с 43 в бюлетината, БСП с 56, ДПС - 55
A
A
A

ЕРБ ще бъде под номер 43 в бюлетината на местните избори, БСП пък изтегли номер 56. Това стана ясно при тегленето на жребия в ЦИК за подредбата на партиите и коалициите в бюлетината.

ДПС се нареди под номер 55, а ДОСТ е само две места по-напред - 52-ри.

Воеводите от ВМРО се паднаха под 43-ти номер, а НФСБ ще бъдат 8-ми. Именно партията на Валери Симеонов бе изтеглена първа по време на жребия. Коалиционните им партньори от патриотичната коалиция "Атака", които на вота се явяват отделно, са 4-ти. "Гергьовден" се подреждат под номер 9. Другата дясна партия СДС е под номер 64, а на "Демократична България" се падна на последният номер в бюлетината - 66. Движение България на гражданите (ДБГ) пък е на 23-то място.

НДСВ е едва на 57-мо място, а малко преди тях под номер 51 пък е "Воля" на Веселин Марешки. Партията на Светльо Витков "Глас народен" е под номер 6.

Сред формациите имаше и екзотични, като партия Море, която се падна под номер 17 и формацията БАСТА, които се наредиха 37-ми. 50 пък се падна на партия "Мир". Фаталното 13 изтегли коалиция "Кауза за Пловдив". Номер едно изтегли БЗНС.

По време на тегленето на жребия един от пликовете беше празен.

След процедурата политиците коментираха дали са доволни от номерацията и повечето от тях видяха символика в цифрите, които са получили.

"Ако търсим някаква символика, тя е 4 успешни мандата. Всичко това е в доброто взаимодействие с триъгълника гражданско общество, местната власт и изпълнителна власт“, смята областният координатор на ГЕРБ Цветомир Паунов. Според него следващия успешен мандат на Йорданка Фандъкова отново ще бъде „подплътен с много работа, много усилия, без популизъм и без неизпълними обещания“.

От БСП пък виждат в своя номер 56 добра предпоставка за спечелването на 5-6 областни града.„5 плюс 6 е 11, а това е „кралско число“. Цифрите 5 и 6 означават и последователност, така че минимум 5-6 областни града“, провидя лидерът на градската левица Калоян Паргов.

"Може да си играем много на нумерология, но никога ВМРО не сме правили нещо такова. Ние залагаме на местни, свестни и известни кандидати за кметове и общински съветници, така че не очаквайте от нас хвърляне на боб и гадания“, заяви пък кандидатът на ВМРО за кмет София Ангел Джамбазки. Кандидатът  на „Демократична България“ Борислав Игнатов определи своя 66-ти номер като чудесен, като изтъкна, че  най-важното е,че тяхната програма е силна.

Номерата на независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети, както и на местните коалиции, ще бъдат дописвани от Общинските избирателни комсии според поредността на регистрацията им в ОИК.

Квадратчето "Не подкрепям никого" за първи път ще присъства на бюлетината за местни избори и ще заема последното място в нея. В големите областни градове, където има районно деление, като София, Пловдив, Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там освен за кмет на община и за общински съветници, ще има вот за кмет на район и някъде за кмет на кметство, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com