Събота,

Фандъкова: Опонентите ми обещават, но не изпъняват

208
Фандъкова: Опонентите ми обещават, но не изпъняват
A
A
A

Решението да се кандидатирам за четвърти мандат взех след голяма равносметка за това какво съм свършила и какво не за София, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"Над 100 са големите обекти, които успяхме да направим, за да улесним движението на хората в града в последните години, а това е огромен успех, отчете Фандъкова. Уморих се от внушения, че в общината се работи на тъмно – не е вярно, всички договори на общината са публични в нейния сайт и са достъпни за всеки, който го отвори", уточни кандидатът за следващ кметски мандат.

"Сега ще се насочим към кварталните улици. Вчера бях в кв. Овча купел, вече приключва ремонтът на този огромен булевард. Видах сигнал за непочистени шахти и оттоци и бързам да успокоя, че строителите ще почистят всички шахти преди да предадат обекта.

В същото време и от столичния Инспекторат също ежедневно преглеждат шахтите и почистват падналите листа. В следващите месеци ще се открият още четири метростанции", съобщи кметът и допълни, че акцент в програмата й през следващите години ще бъде справяне с проблема с паркирането в кварталите.

"Моите опоненти предлагат и обещават всичко, но трябва да си даваме сметка, че това са проекти на стойност 10-20 пъти повече спрямо бюджета на София – трябва да е ясно откъде тези проекти ще получат финансиране".

Над 1000 са новите детски площадки и градини в междублоковите пространства, съобщи Фандъкова и допълни, че това е само началото на работата между блоковете.

"Трябва да си даваме сметка за възможностите си – свършихме огромна работа – над 100 обекта сме завършили. В "Овча Купел" имахме възможност да оправим две улици – "Народен герой" и "Народно хоро", - те са проблемни от години, но със затварянето на ул. "Президент Линкълн" съвсем трябваше да блокираме напълно живущите в квартала, ако бяхме започнали и тези две", припомни Фандъкова.

Кметът отчете, че за пет години София е сменила над 90% от автобусите и те вече са нови. "В предишната си кампания обещах средната възраст на превозните средства в градския транспорт да спадне значително, и изпълних обещанието си".

Фандъкова посъветва следващият, който ще бъде избран за кмет на София, да направи проверка на всички процедури по обществени поръчки. "Тези проекти няма да приключат преди изборите, и който и да е следващият кмет, може да направи проверка и да види, че всичко е чисто."

"Силата на г-жа Манолова е в говоренето. За съжаление, в тази кампания чувам много лъжи. Нека да сме ясни – всички договори, по които общината работи, са публични. Така когато договорът изтече, - например за почистването, - той не може да бъде удължен. А без нова поръчка за сметопочистване София ще се изправи пред нова криза с боклука. А аз заварих София в такава криза и я реших успешно", съобщи кметът и допълни, че в програмите на опонентите си не е видяла нищо по-различно от проектите, които вече са планирани от общината. "Единствената разлика е, че в чуждите предизборни програми дори не е описано откъде ще се вземат парите за тях. Например, ако сега се спре поръчката за електробусите, ние ще загубим парите, а аз няма да допусна това".

"Като се каже "Граф Игнатиев" се сещам за онази улица, която беше кошмарна – разбира се, че помня и грешките в проектите за ремонта; но сега минавам със спокойствие по нея; възложих да се премахнат перките и да се сложат други предпазители, за да се чувстват добре софиянци. Има още работа по улицата – да се оживи пл. Славейков, да се върнат книгите, но главният архитект с екипа му работят по това", уточни кметът.

По думите й съставът на общинския съвет е много важен, също са от изключителна важност и хората, които ще стана районни кметове, защото общинската работа е екипна. "В общинския съвет трябва да имаме хора, на които да разчитаме и да работим заедно, не хора, които само да гласуват и да дават идеи", допълни Фандъкова.

"В политиката доверието е най-важно", а хората, които са изпаднали от новата листа с общински съветници на ГЕРБ са загубили доверието на хората, не само моето, допълни кметът.

София има огромен шанс в момента да привлече стратегически инвеститор с качествени работни места – видяхме, че по този начин задържаме младите хора в града си, допълни Фандъкова и съобщи, че се гордее с "промяната в града си, нямам друга мотивация, нямам нездрави политически амбиции – доказала съм го. Само аз знам как съм защитавала проектите си и включително на национално ниво".

Фандъкова съобщи още, че е провела разговори с министъра на енергетиката Теменужка Петкова , според които Топлофикация-София ще има възможност да получава доставки и от други източници, не само от Булгаргаз. Това ще доведе до намаляване на цената на парното за софиянци.

"Местните избори са състезание на идеи за мен. Политиката винаги е означавала промяна в определени сфери – в София хората са компетентни, запознати, интелигентни – имат широк достъп до много информация – много е важно да има идеи за промяна на града. Затова не е въпросът да можеш само да обещаваш – трябва да имаш идея за финансиране на всеки проект, необходимия опит, както и сила, воля и подходящ екип, за да изпълниш поетите ангажименти", завърши Фандъкова.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com