Заради огнения ад - бедствено положение бе обявено в Елшица

Огънят стигна до обитаеми къщи, трети хеликоптер се включи в гасенето

Заради огнения ад - бедствено положение бе обявено в Елшица | StandartNews.com

Трети хеликоптер се включи в гасенето на пожара в панагюрското село Елшица, където във вторник бе обявено частично бедствено положение. Заместник министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов пристигна на място, съобщи Нова телевизия. 

„Основно държавни горски територии са засегнати. Доколкото разбрах има и земеделски територии. За съжаление иглолистните масиви може да бъдат увредени безвъзвратно и да се наложи последващо тяхно залесяване, тъй като черният бор, който гори върхов, трябва да бъде отсечен”. Преди обяд два хеликоптера се бореха с пламъците, които са обхванали над 2000 дка иглолистна гора. 

Нощта срещу вторник беше напрегната. Пожарът застраши две села, като стигна и до обитаеми къщи. Пламъците наложиха евакуацията на един мъж. Огънят е тръгнал от съседното село Левски и е стигнал до Елшица. В огнен капан попадна и резерват за елени и сърни, като още вчера беше разпоредено огражденията да бъдат премахнати, а животните – освободени.

През изминалия ден екипи на пожарната в цялата страна бяха на крак, за да реагират на подадените десетки сигнали за пожари. „Искам да успокоя хората. До крайно критична ситуация не се стигна, благодарение на опита на пожарникарите”, каза в ефира на „Здравей, България” Трендафил Величков. Втори военен хеликоптер се включи от рано сутринта да облива с вода огнената стихия. По 10 километровия фронт на пожара огнеборците се борят с три огнища. Тежка техника уширява просеките, за да спре пътя на огъня към селото. Теренът е труднодостъпен. Гаси се на ръка. Сред доброволците е и жена, дошла от съседното село.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки уточни, че тепърва ще се изясняват причините за пламъците. Според местните жители има две версии за пожара - че е тръгнал от незагасен фас на цигара или от умишлено запалено стърнище в нива.

Снимка: Бтв

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай