Мъж е починал след ухапване от плъх

Мъж на 57 години от Своге е починал след ухапване от плъх

Мъж е починал след ухапване от плъх | StandartNews.com

 Мъж на 57 години от Своге е починал след ухапване от плъх. Той е бил приет в интензивно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ в София в тежко здравословно състояние с лептоспироза. Въпреки усилията на лекарите и проведените в пълен обем реанимационни действия болният е починал, съобщиха от  на здравното Министерствоми, съобщи Traffic News.
 Мъжът е заболял около 2 седмици преди хоспитализацията. Двукратно е бил обслужван от филиал на спешна медицинска помощ, но е отказал да влезе в болница срещу подпис. Пред медиците мъжът е съобщил за ухапване от плъх и повишена заселеност от гризачи в друга семейна къща, която посещавал. 
За случая е била информирана дирекцията по безопасност на храните в София област за предприемане на мерки, както и кметът на Своге за извършване на канална дератизация в района на огнището.
 По данни на министерството от началото на годината в страната са регистрирани 3 случая на лептоспироза. Болестта се зооноза, т.е предава се болни животни и гризачи на човека. Според специалистите най-често човек се заразява при контакт с болни от лептоспироза животни или при консумиране на вода и хранителни продукти, замърсени с урина от болни животни или заразоносители.
освен спазване на лична хигиена, правилно съхранение на хранителни продукти на недостъпно място за гризачи, се препоръчва и извършване на системен контрол върху числеността на плъховете и при необходимост - провеждане на дератизация, посочват  профилактичните мерки  от министерството.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай