Понеделник,

Мъж е починал след ухапване от плъх

От: Матей Бонев -
177
Мъж е починал след ухапване от плъх
A
A
A

 Мъж на 57 години от Своге е починал след ухапване от плъх. Той е бил приет в интензивно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ в София в тежко здравословно състояние с лептоспироза. Въпреки усилията на лекарите и проведените в пълен обем реанимационни действия болният е починал, съобщиха от  на здравното Министерствоми, съобщи Traffic News.
 Мъжът е заболял около 2 седмици преди хоспитализацията. Двукратно е бил обслужван от филиал на спешна медицинска помощ, но е отказал да влезе в болница срещу подпис. Пред медиците мъжът е съобщил за ухапване от плъх и повишена заселеност от гризачи в друга семейна къща, която посещавал. 
За случая е била информирана дирекцията по безопасност на храните в София област за предприемане на мерки, както и кметът на Своге за извършване на канална дератизация в района на огнището.
 По данни на министерството от началото на годината в страната са регистрирани 3 случая на лептоспироза. Болестта се зооноза, т.е предава се болни животни и гризачи на човека. Според специалистите най-често човек се заразява при контакт с болни от лептоспироза животни или при консумиране на вода и хранителни продукти, замърсени с урина от болни животни или заразоносители.
освен спазване на лична хигиена, правилно съхранение на хранителни продукти на недостъпно място за гризачи, се препоръчва и извършване на системен контрол върху числеността на плъховете и при необходимост - провеждане на дератизация, посочват  профилактичните мерки  от министерството.
 


Всички новини от категория Инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички