Зърнопроизводителите на бунт, ще блокират пътища и граници

Идния вторник протестите ще бъдат насочени към София

Зърнопроизводителите на бунт, ще блокират пътища и граници | StandartNews.com

Земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна от понеделник (18 септември), а във вторник протестите ще бъдат насочени към София, съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". 

Исканията са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. От сектора настояват за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти. Сред другите искания е изплащането до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.

В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". Според Проданов, Народното събрание с днешното си решение е направило огромна услуга на земеделския сектор, като е обединило абсолютно всички браншови организации. Той подчерта, че предстоящите протести ще бъдат също обединение на всички, които имат общо със земеделието в България.

От сектора припомниха, че регистрираните земеделски производители са 70 000, но заедно със сезонните работници заетите с тази дейност достигат до един милион души.

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, е важно вносът на сухо мляко и млечни продукти да бъде спрян, защото те заливат мандрите и това убива животновъдството. Той подчерта, че след като диалогът с властта е невъзможен - изходът е в безсрочните стачни действия.

В утрешния ден координационното звено към инициативния комитет ще изпрати точките и местата, където ще се осъществят протестните действия в понеделник, като със сигурност ще бъде покрита цялата страна, ще се обхванат ключови пътни артерии и гранични пунктове, посочиха организаторите. Забраната на внос от Украйна е жизненоважна за оцеляването на българските земеделски производители и това не опира само до пари, а и до възможност за пазари и развитие, подчертаха от сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай