Златото е сигурност, нивите - печалба

Златото е сигурност, нивите - печалба      | StandartNews.com

Очакванията са ръстът в цената на златото през следващите години да бъде около 18-20%, дори и малко повече. На Запад все още не е нито модерно, нито широко популярно инвестирането в злато. Може би едва 2-5% от инвеститорите притежават ценния метал. Именно по тази причина то е твърде евтино. С нарастването на броя инвеститори цената ще расте още много години наред. Инвестирането в злато е далеч по-масово и по-популярно в Близкия изток и в Азия, отколкото в Америка и Европа.

Препоръките ми към българските инвеститори са да залагат на най-популярните монети от една унция, особено тези, които са ликвидни по цял свят - като Кругеранда, Кленовия лист и Американския орел. В злато не се инвестира с цел печалба. "Печалбарите" да насочат погледа си към спекулативни сделки със земеделска земя, природен газ, уран, екоенергия или акции. В злато се влага, за да се оцелее в предстоящата глобална финансова и банкова криза и за предпазване от масова обезценка на световните валути. В злато се инвестира за сигурност, а не за печалба.

Засега вероятността златни монети да циркулират в обращение като платежна единица е твърде малка. Но пък е много вероятно в недалечно бъдеще да има световни валути като китайския юан, които да са обезпечени със злато. Както беше едно време (преди 1971 г.) щатският долар и до неотдавна швейцарският франк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай