Събота,

Златото никога не е било толкова скъпо! Еко колко струва у нас

От: Стандарт -
3637
Златото никога не е било толкова скъпо! Еко колко струва у нас
A
A
A

През първото тримесечие на 2023 г., златото е поскъпнало с 9%, постигайки най-висока стойност за всички времена. Световни финанви експерти свързат това основно със сътресенията в световната икономика, инвестиционните пазари и опасенията за нова световна финансова криза.

Златото, което до преди няколко години беше възприемано в България повече като ценен метал за бижута, добива все по-голяма популярност и като инвестиционен актив. 

Една от възможните причини за растежа на цената на златото е свързана със стабилността на световната икономика. Златото често се използва като хедж (защита) срещу инфлацията и валутните рискове. Когато икономическата несигурност се увеличава, инвеститорите се объркват към златото като сигурно убежище, което може да доведе до увеличаване на неговата цена.

Фалитите на три банки в САЩ, действията на регулаторите и сривът и продажбата на швейцарския гигант Credit Suisse през последните седмици буквално взривиха пазара на злато, като изстреляха търсенето му до рекордни нива. От краха на първата от тях – Silvergate на 8 март, до момента стойността му в щатски долар се увеличи с над 10%. На 5 парил, тя надхвърли 2030 долара за тройунция, но последва спад и днес се търгува за 2008 долара за тройна унция. 

Влияние върху цената на ценните метали оказват и геополитическите събития и напрежението на световната сцена. Например, при стартирането на войната между Украйна и Русия, златото отбеляза едни от най-високите си исторически стойности. Тогава жълтият метал проби 2000 долара за тройунция. 

Други фактори, които влияят на цената на актива, са индустриите, които го използват като суровина. Това са основно електрониката, медицината, но има и редица други отрасли. Нарастващото търсене от тези сектори също вдига цената на златото. 

Цената на златото има значителен ефект върху инвеститорите и финансовите пазари. Инвеститорите, които държат злато като част от своята инвестиционна портфейл, могат да реализират печалби от нарастването на цената на златото. Инфлацията от своя страна създава сериозно търсене към златото. 

Един от най-големите дилари на злато в България продава 50 грама от ценния метал за 5975 лева, а 100 грама за 11 904 лева. 

Прогнозирането на бъдещите ценови движения на златото е сложна задача, на която редица икономисти и финансови анализатори предпочитат да не дават отговор. Множество фактори, които могат да влияят на цената на метала и да създават трендове. До голяма степен зависи от икономическаат несигурност, развоя на геополитическите събития, нивата на инфлацията, както и търсенето и предлагането на пазара. 

Нова тенденция. Всеки втори купува злато 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com