Нова тенденция. Всеки втори купува злато

Три важни препоръки от експерти

Нова тенденция. Всеки втори купува злато | StandartNews.com
  • Три важни препоръки от експерти
  • Добре е да предвидим инвестицията за по-дълъг период

Рекордно нарастване на търсенето на злато  отчитат по цял свят. Централните банки са увеличили покупките, като за последните 12 месеца са придобили 1136 тона. Това е над 2 пъти повече от 2021 г., сочат данни на Световния съвет по златото.  Анализаторите смятат, че покупката на ценния метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Бум в покупките на инвестиционно злато регистрират дилърите и у нас. Вложенията в ценния метал са 10 пъти по-големи, отколкото бяха през 2019 г.

Според оценки, търсенето на злато през 2022 г. се е увеличило с 18%, което е най-високото ниво от 2011 г. насам.

 "Златото е доказало през хилядолетията, че не губи стойността си. То гарантира сигурност в днешните бурни времена, когато не е ясно какво ще се случи", казва финансовият консултант и основател на igold Крум Атанасов пред БГНЕС.

По думите му, една от причините да се увеличи търсенето на инвестиционно злато са ниските лихви по банковите депозити.

Ако сме държали пари в банка през последната година, те са се обезценили с близо 17%, според данните за официалната статистика на НСИ. В действителност ние сме обеднели с между 25% и 30% в зависимост от структурата на нашите разходи.

През 2023 година се очаква поскъпването на стоките и услугите да се забави, но прогнозите са инфлацията да се завърне към обичайните си нива от 3%-4% годишно след поне 2-3 години. За да предпазим спестяванията си от допълнително обезценяване, е добре да помислим за инвестиране на свободните средства.

"Много хора предпочитат да имат нещо сигурно във времена на война, инфлация и пандемия, което да защити парите им, отколкото да плащат банкови такси за депозитите си. Когато лихвите станаха нулеви или отрицателни, много хора изтеглиха депозитите си и ги сложиха в различни активи - не само злато, но също така акции и най-вече имоти. Спокойно мога да кажа, че златото беше на второ място след имотите", казва Крум Атанасов.

"Ако трябва да посоча по-сигурна инвестиция, освен депозитите бих казал инвестиционно злато във вид на ликвидни кюлчета на популярна световна рафинерия. На следващо място са имотите и земеделската земя и след това са активи като взаимни фондове, акции и други, които са свързани с по-висок риск и по-голяма доходност", е мнението и на Стойне Василев, Председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти /БАЛФК/.

Атанасов припомни, че златото не е било на фокус в годините след финансовата криза и това е било съвсем нормално, защото когато икономиката върви с добри темпове, има заетост, хората имат пари и нищо значително не се случва във финансов, геополитически и макроикономически аспект, те не мислят за злато.

"В тези времена доминира убеждението, че всичко е перфектно и ще бъде все по-добре и по-добре. За нещастие светът не работи по този начин - едни хубави периоди винаги са последвани от лошо и обратното. В момента профилът на инвеститора в злато изчезва - почти всеки втори или трети в България вече има инвестиционно злато под някаква форма", заяви Крум Атанасов.

Подарява се и за празници - рожден ден или сватба.

За разлика от инвестиционното злато обаче, търсенето на златни накити рязко е намаляло, отчитат търговците от Златарската улица в Пловдив. "При нас работата от началото на коронавируса е 100% надолу. Направо трагедия. 2020 година беше абсолютно загубена, 2021 г. - също. Миналата - от април-май, нещата се промениха", казва търговецът на златни бижута Красимир Митев пред Нова тв.

"Инвестиционното злато е нещо, което е масово в момента и лесно се потребява - лесно е да го закупиш, лесно е да го продадеш", обясни Крум Атанасов.

Той посочи, че една инвестиция в злато трябва да е с минимум 10-годишен хоризонт, ако искаме да имаме добра възръщаемост.

"Когато хората купуват инвестиционно злато - физически актив, те не трябва да очакват да го продадат след месец или след година. Не че не могат да са на печалба за такъв къс период, но въпросът е, че това е може би е най-дългосрочният актив като хоризонт, чиято цел е поради неговата висока стабилност да гарантира спокойния сън на притежателя му. Ние не очакваме от златото да забогатеем, а да запазим дългосрочно стойността на парите си", заяви Крум Атанасов и уточни: "Както не можем да забогатеем, така не можем и да обеднеем. Златото не е губило стойността си до 0, както е възможно да се случи с всяка една валута, акция, земя или имот. В определени форсмажорни ситуации всяко едно от тези неща може да загуби стойността си, докато златото за хиляди години е доказало, че струва пари".

Според Атанасов хората знаят, че златото не се облага с ДДС. По думите му това е лесно достъпна информация и всеки един, който се интересува, винаги може да се свърже с дилъри на инвестиционно злато и да получи отговорите на повечето въпроси, свързани с облагането му. "Инвестиционното злато е освободено от ДДС за разлика от инвестиционното сребро, което не е", обърна внимание експертът.

  • Има ли риск

Важно е да се знае, че банковите депозити са най-сигурни, а всяка друга инвестиция носи известен риск, макар и минимален.

"Банковите депозити са защитени от банките и са гарантирани от държавата и затова те носят почти нулеви лихви. Ако искаме да спасим спестяванията си от по-високата инфлация, ще трябва да поемем малко по-висок риск. Това не означава, че останалите инвестиции са вид хазарт и само от късмета ни зависи дали ще сме на печалба или не. Ако изберем качествени активи и сме запознати с това как функционират те, какви плюсове и минуси имат, както и рисковете, свързани с тях, имаме огромен шанс те да са печеливши", обясни Стойне Василев.

  • Какво се купува

Експертите твърдят, че някои хора могат да си позволят да инвестират между 100 и 200 лева месечно, а други инвестират по няколко милиона всяка година.

 "По-големите инвеститори, когато говорим за суми над 100 000 или над 1 милион лева, се интересуват от по-големи продукти над 3000 лева. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни продукти, които са лесно продаваеми в цял свят", казва консултантът за инвестиционно злато Алвина Леви.

Атанасов посочи, че няма значение дали инвеститорът си купува кюлче или монета, защото има няколко важни фактора, които са определящи:

1. Продуктите да бъдат ликвидни, т.е. да са познати в България и по света.

2. След това се гледа те да са делими, т.е. човек да може да го продаде на части.

3. И най-накрая те да бъдат на оптимална цена", подчерта експертът.

Крум Атанасов даде и пример за това какво означава делимост на продуктите - ако имаш 10 000 лв. за инвестиция и си купиш кюлче за тези пари, след това не можеш да го разделиш на части и да го продадеш, а напротив - трябва да продадеш цялото кюлче. Затова според експерта сред най-добрите и най-купуваните са стандартните инвестиционни монети от 1 унция като Австрийската филхармония, Канадският кленов лист, Австралийското кенгуру и т.н., а от кюлчетата - 50-100 грама или унция.

Атанасов отбеляза, че при по-дребните продукти има интерес към монетите от Латинския монетарен съюз, включващ познатите златни монети от 20 франка, които нашите прабаби и прадядовци са наричали "наполеони" и техните еквиваленти в европейските страни от началото на XIX век до Първата Световна война.

"Интересът на българите е доста висок покрай британските суверени и кончината на кралица Елизабет II, както и мемориалните монети с лика на крал Чарлз III. Интересът е доста силен към инвестиционното злато и българите вече са доста по-ограмотени", категоричен е той.

Според Стойне Василев най-предпочитани са малките кюлчета от 1 грам (цена около 130 лева) до 10 грама (цена около 1 200 лева), както и монети като Кленов лист и Австралийско кенгуру, пише pariteni.

  • Как да го пазим

Атанасов обясни, че за злато, за което сме платили повече от 30 000 - 40 000 лева, има смисъл да се вземе банков трезор. По думите му, ако бъде взет трезор за около 300 - 400 лв., това представлява около 0,1% от инвестицията на годишна база, което е приемливо.

"Ако имаме злато за 5000 лв. - 10 000 лв., няма смисъл да го държим в трезор, защото много се оскъпява на база на таксите за трезор на годишна база. Златото е с малки размери и може да бъде скрито лесно в домашни условия", заяви експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай