Златари: грамът може да стане 150 лв.

И търговията на злато е много несигурна

Златари: грамът може да стане 150 лв. | StandartNews.com

Доскоро изглеждаше, че златарският бизнес е каато рог на изобилието. В тази несигурна година обаче няма дейност, която да не е разклатена от световната пандемия.

Това се отнася и за златото, коментират в бранша.

"Ситуацията е много сложна. Грам злато в момента се продава на 100 - 110 лева, а златарските изделия стават много скъпи.

На практика един солиден мъжки пръстен излиза около 800 - 1000 лева. В момента това са екстри, даже бих казал - глезотии. Без тях може, но без храна - не. 

Преди време хората не разсъждаваха така и можеха по-често да си позволяват такива удоволствия. Виждаме, че сега всеки харчи твърде разумно парите си", коментира златар с ателие в центъра на София.

В бранша твърдят, че дори да изкарват нещо през деня, голяма част отива за разходи.

"Златото се купува за 50 лева на грам. Това.е огромен марж между купува и продава.

Ако някой сега иска бързо да печели от злато, няма как да стане. Това е по-скоро дългосрочна инвестиция, но не се знае накъде ще тръгнат нещата", добавят търговците.

Според тях, след въвеждане на еврото, цената на грама ще стане 70-80 евро, а нищо чудно да стигне и до повече.

"Нормално е, когато има обща несигурност, много парични потоци да се ориентират към сигурността на златото. Това е нещо като инстинкт за самосъхранение. Среброто също взе да хвърчи нагоре.

Но и тук няма нищо сигурно", добавят търговците.

Цената на златото върви нагорле и в световен мащаб, като същото се отнася и за среброто. Даже тези дни бе подобрен и четиригодишен ценови рекорд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай