Вторник,

Живков: Скокът на цените е заради неизвестността каква ще е зимата

От: Стандарт -
222
Живков: Скокът на цените е заради неизвестността каква ще е зимата
A
A
A

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Tова обяви в специално интервю за NOVA енергийният министър Андрей Живков.

.„2035 г., 2038 г. и 2040 г. е това, което ще дадем като индикативни дати за затваряне на въглищни централи. Те задължителни трябва да се потвърдят от Народното събрание. За тези три варианти ще се разработят сценарии за начина и конкретните стъпки на прехода. В този момент ние разчитаме на „Марица Изток 2“, която в момента крепи цените на едни от най-ниските нива в Европа. Проблемът е социален и държавата трябва да покаже, че мисли за хората“, добави той.

„Азерският газ е някакъв вид решение в ситуацията, в която сега се намират цените на руския газ. Проблемът с азерския газ е със забавянето на изграждането на българо-гръцката връзка. Силно се надявам и съм сигурен, че повече отлагане на този проект няма да има, за да се възползваме от цялото количество азерски газ, който по договор имаме“, посочи Живков.„В края на зимата и началото на пролетта ще има едно успокояване на пазарите. Това са прогнози. Ще ми се тези прогнози да се окажат успешни“, допълни Живков.

От КЕВР направиха прогноза за 20-30% ръст на цената на тока?

Не можем да прогнозираме проценти на цените. Изключително променлив е пазарът, условията тогава могат да бъдат по-спокойни.

Възможно ли е сметката ни за парно да нарасне?

През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво.

Какъв е рискът за цената на водата?

С дружествата, които доставят вода, проблемът наистина е сериозен. Когато КЕВР е определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други. ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел. енергия на далеч по-приемливи цени.

Можем ли да очакваме увеличение на цената на водата в рамките на годината?

Ако се вземат необходимите мерки в холдинговото дружество, считам, че може да се умекоти ефектът. Дори да има някакво увеличение, в което се съмнявам, то ще бъде неголямо.

На места в страната казват, че водата е с 80% по-скъпа. Смятате ли, че хората могат да си позволят такова увеличение?

Разбира се, че не. Трябва да отбележим, че има дружества, които използват гравитачен метод за изпомпване на вода, където този проблем не стои. Дружествата, които използват електроенергия и помпи, са значително по-малко. Така, че считам, че до такова увеличение няма да се стигне.

Можем ли да очакваме компенсации за бита?

Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до нова година. Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението да не е толкова голямо.

Възможно ли е високите цени, които се виждат сега, през декември, когато се определят новите, ще бъдат различни?

Факторите, които определят цените, са различни. Това са цената на газа, факторите около цените на въглеродните емисии. Много е важна и прогнозата каква зима ни очаква. В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Имайте предвид, че цените на борсите до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените.

Ако цената за мегават/час е 400 лв., мерките ще помогнат ли действително?

Компенсациите от 50 лв., които обещахме, ще се кумулират с тази цена. В края на крайщата правим стъпки, които могат да се направят веднага. Ние подпомагаме малките и средни предприятия, защото допускаме, че не са били достатъчно добре информирани. Подпомагаме ги и поради друга причина – защото цените на пазара скочиха драстично. Като реверанс към бизнеса, тоест да покажем, че се стремим да взимаме реални мерки.

Не сме в хипотеза, в която да имаме недостиг на електрическа енергия. Служебното правителство е принудено да работи в условията на липсващ парламент. Това ограничава терена на маневриране твърде много. Тези компенсации, които бизнесът искаше и премиерът Янев обяви, трябва да минат през бюджетна процедура, заяви Живков. По думите му всичко е възможно, но е убеден в отговорността на партиите и че те ще ги подкрепят.

 Вече има предложения от различни държави за мерки на европейско ниво. Ако ще се въвежда мораториум върху търговията с квоти, всички трябва да го подкрепят, но не виждам кой би бил против. Ударът от цените е върху цялата европейска икономика, не само върху България. Ние сме член на ЕС и едно ограничаване на износа на енергия, е ограничаване на стоките. Консумираме около 4000 – 4200 MWh, а произвеждаме до 6 000 MWh. В най-силните дни се изнасяха около 2000 mWh, така че ние изобщо не сме в хипотеза, в която да имаме недостиг на електрическа енергия“, заяви министърът

„Ние подпомагаме тези фирми, които допускаме, че не са били достатъчно информирани в тези 9 месеца да предприемат стъпката за избор на доставчик на свободния пазар. Подпомагаме ги и защото цените на пазара скочиха драстично и ние правим реверанс към бизнеса, показваме, че сме готови да вземаме реални мерки. Искрено се надявам, като видим какви са резултатите от кампанията, която предприема, решението да си остане такова и ако има удължаване, то да е с месец например. Фрапиращо число са фирмите, които не са си намерили доставчик на електрическа енергия - 256 000“, допълни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички