Събота,

Жени заемат 40% от мениджърските позиции във Филип Морис Интернешънъл

От: СТАНДАРТ -
951
Жени заемат 40% от мениджърските позиции във Филип Морис Интернешънъл
A
A
A

Компанията вече изпълни целта си до края на 2022 година 40% от мениджърските позиции да се заемат от жени. На локално ниво, Филип Морис България работи усилено за постигане на приобщаваща и многообразна работа среда и вече постигна висок процент жени на ръководни позиции - 56,8% жени на ръководни позиции и 70% жени във висшия мениджмънт.

„Аз съм изключително горд с визията, ангажимента и постижението на Филип Морис Интернешънъл за създаване на равни възможности на работното място за всички без значение от техния пол. Фактът, че тази цел е изпълнена, показва, че нашата стратегия за приобщаване и многообразие работи. Привличането на служители с различни профили, професионален опит и гледни точки ни позволява да взимаме по-добри и обмислени решения, и допринася за постигането на по-добри и устойчиви резултати. Аз твърдо вярвам, че културата на справедливост, приобщаване и многообразие е решаващ фактор за напредъка на Филип Морис Интернешънъл към бъдеще без дим и че тя ще продължи да носи предимства на компанията, защото по този начин ние отговаряме на нуждите и желанията на нашите потребители“, споделя Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл.

Силке Мюнстер, главен директор за многообразието на Филип Морис Интернешънъл опълва: „Успяхме да изпълним целта си в срок и си даваме сметка, че предстои още много работа в областта на многообразието, равнопоставеността и приобщаването. По тази причина си поставихме нова цел за представителство на жените: 35% жени на висши управленски позиции във Филип Морис Интернешънъл до 2025 г. Реалното многообразие на работната сила е съществена част от нашата цел за постигане на бъдеще без дим.“

Заедно с новината за постигнатата цел за 40% представителство на жените в управлението, компанията обяви, че нейният сертификат за глобална организация, осигуряваща равно заплащане на мъжете и жените, издаден от независимата Фондация „EQUAL-SALARY“, е подновен за втори път след 2019 г. Подновяването на сертификата означава, че Филип Морис Интернешънъл продължава да предоставя равно заплащане за равен труд на мъжете и жените на над 90-те пазари, където компанията осъществява своята дейност.

Фондацията „EQUAL-SALARY“ е независима организация с идеална цел със седалище в Швейцария. Сертификационният процес на Фондация „EQUAL-SALARY“ удостоверява, че организациите прилагат устойчиви политики и практики, чрез които се гарантират, че служителите им получават равно заплащане за равен труд.

 „Енергията и ангажираността на Филип Морис Интернешънъл за равно заплащане, и с принципите на EQUAL-SALARY, са силно свидетелство за отдадеността на компанията да продължи да подобрява своите резултати в тази област и доказателство, че сертифицирането е абсолютно на място“, коментира Лиза Рубли, един от главните изпълнителни директори на Фондация EQUAL-SALARY.

Филип Морис Интернешънъл работи отдадено за постигане на баланс между половете с инициативи, насочени към елиминирането на проявите на предубеденост, свързана с пола, при оценката на талантите – включително в процеса на набиране на персонал, управлението на резултатите на служителите и техните възможности за кариерно развитие, въвеждане на глобални приобщаващи насоки за родителски отпуск, създаване вътрешна група за жените, в която те да получават подкрепа и да бъдат насърчени да развиват уменията си и да реализират пълния си потенциал, стартиране на програма за подкрепа на жените на лидерски позиции.

За Фондация „EQUAL-SALARY“Фондация „EQUAL-SALARY“ е фондация с идеална цел, основана през 2010 г. Тя издава първите и единствени сертификати с фокус върху равното заплащане на мъжете и жените, като прилага надеждна и прозрачна методология за сертифициране. Разработването на методологията по сертифициране е осъществена с финансовата подкрепа на Федералната служба за равнопоставеност между половете и на тази методология се позовава и Върховният федерален съд на Швейцария. EQUAL-SALARY е единственият сертификат за равно заплащане, отбелязан от Европейската комисия в доклад относно разликите в заплащането на мъжете и жените. Фондация „EQUAL-SALARY“ е член на EPIC (Международна коалиция за равно заплащане) и на Глобалния договор на ООН.Организациите, получили статут на EQUAL-SALARY работодател, имат по-добри възможности да привличат и задържат талантите и да покажат, че спазват правилата на доброто управление.

 За процедурата по сертифициране на EQUAL-SALARY като символ за отлични постиженияПодобно на стандарта ISO за заплати, процедурата по сертифициране на EQUAL-SALARY обхваща два етапа. В първия етап експерти, ангажирани от EQUAL-SALARY, провеждат статистически анализ на данните за заплатите по методология, разработена от Университета на Женева. Във втория етап, ако резултатите са положителни и общата разлика в заплащането на мъжете и жените не надвишава 5%, процедурата продължава с одит. В тази фаза се прави оценка както на общия ангажимент на компанията за равно заплащане, така и на прилагането на процедури в областта на човешките ресурси. За да се постигне пълна степен на приобщаване в процеса на оценка, на място се осъществяват проучвания и интервюта със служителите. Само компании, които са изпълнили всички изисквания по процедурата, получават сертификат EQUAL-SALARY, което означава, че те са постигнали отлично ниво на равно заплащане.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички