Желязков: С протеста на превозвачите ще покажем, че ще отстояваме п

Браншът ще трябва да изнесе бизнеса си, ако мине пакетът "Макрон", тревожи се министърът

Желязков: С протеста на превозвачите ще покажем, че ще отстояваме п | StandartNews.com

Транспортният министър Росен Желязков защити за пореден път превозвачите, които се готвят за протест пред вратите на ЕК на 10 януари заради тъй наречения пакет "Макрон".

"В предложенията в пакет "мобилност" виждам един протекционизъм. Тук няма разделение на Изток-Запад, а на централни и периферни държави в ЕС. Подкрепят ни държави като Португалия, Ирландия. За нас е много важно да отпадне идеята за прибиране на шофьора", заяви по БНТ Желязков.

По думите му,  идеята на протеста на 10 януари е да покажем, че всички страни, които сме засегнати, сме солидарни и ще отстояваме правата си. "Иначе българският транспортен бранш ще трябва да изнесе бизнеса си", каза транспортният министър.

Под пакет "мобилност" се разбират няколко законопроекта, които ЕК направи миналата година, припомни той. "България винаги е била силна в превозвачеството и търговските операции. Българският транспортен бранш се възползва много добре от членството ни в ЕС. Всички камиони са нови и отговарят на последните европейски стандарти", обобщи министърът.

Държавата е плътно зад гърба на българските превозвачи. По-късно днес превозвачите ще се срещнат и с президента Румен Радев. 150 хил. са заетите в бранша, а заедно със семействата им това прави около 500 хил. засегнати български граждани.

Министърът на транспорта коментира и рокадите в БДЖ, които започна още в началото на декември и продължи вчера със смяната на шефа на "Пътнически превози". "Трябват реформи. Изпълняваме задачите една по една. Тази година трябва да обновим подвижния железопътен състав, като говоря и за нови локомотиви, и нови вагони. Трябва да спрем и течовете в БДЖ. Надявам се до 5 години да имаме една модерна железница", обеща транспортният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай