Жега в парламента! Челен сблъсък за новите данъци

Кабинетът прие поправките "Василев", но депутатите са против част от тях

Жега в парламента! Челен сблъсък за новите данъци | StandartNews.com

Малките заведения за хранене с годишен оборот под 100 000 лв. ще преминат на патентен данък от догодина. Това ще донесе допълнителни приходи за общините, защото постъпленията от този данък остават при тях, и ще позволи по-строг контрол, защото кметствата най-добре знаят кой колко маси има и какво е натоварването. Така финансовият министър Асен Василев обяви една от поправките в пакета данъчни закони, които кабинетът одобри на извънредно заседание в понеделник.Те ще се гледат в четвъртък в бюджетната комисия на парламента. Но се очаква челен сблъсък между депутатите и финансовия министър защото много от идеите му не срещат подкрепа. 

Въвеждането на патентен данък за малките ресторанти е едно от условията, по които Василев и ресторантьорският бранш са постигнали съгласие, за да остане ДДС за тях на сегашните 9%. Останалите промени предвиждат всяко заведение да има ПОС терминал, заплатите да се изплащат само по банков път от ресторанти с над две звезди, а минималната заплата да бъде по-висока от най-ниската за страната.

Две спорни засега предложения, за които не е ясно дали ще бъдат одобрени от парламента, има още в пакета данъчни промени. Първото е, че ако доставчик на стока или услуга не предостави касова бележка, купувачът да може да откаже да плати. И другото - т.нар. донус-бонус - 10% от укритите данъци да отиват  при този, който е подал сигнал за тях. ДПС се обяви категорично срещу донус-бонус.

Кабинетът внесе и още една поправка, която предизвика полечика. Тя е в Кодекса на труда и предвижда приравняването на гражданските договори към трудовите, както и отмяната на нормативно признати разходи, които да 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай