Земеделци с невиждана реколта! Надлъгаха промените в климата

Производители на маслини откриха начин да защитят реколтата си

Земеделци с невиждана реколта! Надлъгаха промените в климата | StandartNews.com

Към древни и модерни техники прибягват отново земеделските производители в Испания и Италия. Причина за това е нуждата от защита на производството на любими регионални продукти, включително зехтин и просеко, тъй като промените на климата ги принуждава да се адаптират все по-бързо, пише Ройтерс.

Изправени пред екстремното време, което причини милиарди евро загуби и в двете страни, фермерите в Испания бързо преоткриват традиционното използване на култури, засадени между дърветата, за да защитят почвата в маслиновите горички. Същевременно италианските им колеги прибягват до новите технологии, за да използват най-добре водните ресурси.

Испания и Италия са най-големите производители на зехтин в света, но индустрията е изправена през суша и опустиняване на земеделските земи. Мадрид алармира, че повече от една пета от земята е изложена на висок риск да стане безплодна.

Италия, известна с вината и пшеницата за тестени изделия, през 2022 г. претърпя една от най-тежките си суши от 70 години. Тази година продължи с още едно горещо лято, прекъсвано от разрушителни градушки на север, в съответствие с прогнозите на учените за промените на климата в региона.

Италианската селскостопанска индустрия е третата по големина в Европейския съюз по стойност на продукцията, след Франция и Германия, и пред Испания, която е на четвърто място.

Андреа Ронка, който отглежда зърнени култури за говедовъдната ферма на семейството си в провинция Мантуа в Северна Италия, използва сателитни изображения, за да проследи къде земята му е най-суха. "Мога да регулирам напояването по всяко време, дори от смартфона си, като избягвам всякакви загуби", коментира Ронка.

Испанският фермер Мигел Морено е първият, приложил т. нар. покривни култури. Той започва да отглежда трева край дървета преди почти 30 години, за да спре водата, която се оттича надолу по хълма в неговата маслинова горичка от 74 хектара в южния регион на Андалусия.

Синът му Анхел казва, че преди това там почвата е ерозирала и са се образували големи пукнатини.

Покривни култури сега се използват в около 30 процента от маслиновите горички в Испания, според испанското министерство на земеделието, като учените и компаниите очакват бърз растеж през следващите няколко години.

Екологичните стимули на Европейския съюз и суровата реалност ускоряват промените. Засегнатото от сушата производство на зехтин в Испания е спаднало до 663 000 тона миналата година, по-малко от половината от средните 1,45 милиона тона, регистрирани от предходните четири реколти, според правителството.

Най-големият кооператив за производители на маслини в Испания "Дкооп" (Dcoop) също очаква ниска реколта през тази година поради сушата.

Прогнозите са, че производството на вино в Италия ще спадне с 12 процента тази година, след като екстремните метеорологични условия и гъбичните заболявания засегнаха лозята, което означава, че Италия ще загуби позицията си на най-големия производител на вино в света от Франция.

Стари методи

Учените казват, че възстановяването на покривни култури като треви и бобови растения в редовете между маслиновите дървета може да действа като гъба за запазване на вода, предотвратяване на внезапни наводнения и възстановяване на хранителни вещества.

В краткосрочен план е възможно практиката да намали добивите, но може да повиши качеството на маслото и да защити почвата за бъдещи реколти, установи проучване от 2019 г. в списание "Джърнъл ъв нутришън енд плант сайънс".

Испания вече е пионер в методите за пестене на вода, използвани в почти всеки етап от производството на зехтин, казва Гонсало Делакамара, директор на Центъра за водите и климатичната адаптация в Мадрид.

Покривните култури "функционират като микрорезервоари, което означава, че всяка капка дъждовна вода остава на земята по-дълго, преди да изтече", обяснява професорът по агроинженерство в университета в Кордоба Емилио Гонзалес.

Голата почва, която все още се вижда в повечето маслинови градини в Южна Испания, невинаги е била норма.

Обработването и почистването на растителност стана широко разпространено с въвеждането на промишлени пестициди и торове през 60-те и 70-те години на миналия век, разказва Антонио Мансанеда, професор по екология в университета в Хаен.

Европейският съюз има за цел да намали загубата на хранителни вещества с 50 процента до 2030 г. През януари той започна да субсидира фермерите, които използват покривни култури като част от новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Практиката може да възстанови биоразнообразието, включително полезни насекоми, което от своя страна може да помогне на фермерите да контролират вредители като маслинова плодова муха и маслиновия молец, посочва Мансанеда.

Фермерът Анхел, който отглежда маслини, казва, че откакто е въвел покривните култури, той е забелязал увеличаване на броя на птиците - сови, косове, гургулици, папуняци, както и на влечугите.

Потребителски натиск

"Деолео" (Deoleo), най-големият продавач на зехтин в света, закупи 45 процента от суровината си миналата година от производители, които прилагат устойчиви практики, включително покривни култури, коментира в интервю Мариу Лукети, световен маркетинг директор и ръководител на отдела за устойчивост на компанията.

По думите ѝ "Деолео" е била принудена както от клиенти като "Уолмарт" (Walmart) в САЩ, така и от регулации да купува зехтин от производители, използващи устойчиви практики.

Групата за агрохимикали и семена "Синджента" (Syngenta) със седалище в Швейцария започна да предлага смес от семена за покривни култури в Испания тази година.

През следващата година се очаква практиката да се увеличи експоненциално "за борба с отрицателните ефекти от сушата", заявява Луис Миранда, ръководител на отдела за устойчиво земеделие на "Синджента" в Испания.

Дълги периоди на суша, последвани от проливни дъждове, са сред основните причини за ерозия на почвата.

Във фермата за маслини на Доминго Албасете ерозията на почвата е оставила само развалини и камъни. Сега той копае прегради с тежки машини, за да улавя дъждовна вода в локви, които се просмукват в земята, вместо да оголват горния почвен слой.

Професорът по екология Мансанеда също е координатор на финансирания от ЕС проект "SOIL O-LIVE" и тества методи за възстановяване на деградиралата земя на Албасете.

При един от тях Мансанеда ползва дървени въглища, произведени в кислороден вакуум, метод, познат още на племената в Амазонка от предколумбовия период, който се справя с киселинността на почвата и подобрява задържането на вода и хранителни вещества.

Италия се обръща към технологиите

В Италия, където практики като покривни култури вече са широко разпространени, все повече фермери сега се обръщат към цифровите технологии, които им дават предимство, особено в опазването на водата.

Екстремното време през 2022 г. причини щети, оценени на 6 милиарда евро в селското стопанство, според основното фермерско лоби на Италия "Колдирети" (Coldiretti).

Делът на земята, обработвана с помощта на дигитални инструменти, е нараснал до 8 процента през 2022 г. от 6 процента предходната година, докато разходите са нараснали до 2,1 милиарда евро от едва 100 милиона евро през 2017 г., според Smart AgriFood Observatory на Миланския политехнически университет и университета на Бреша.

Промяната отне време, но беше провокирана от необходимостта да се пести вода в една все по-суха страна и беше подпомогната от разцвета на агротехнологичните стартъпи, коментира професор Марко Тревизан, декан на Факултета по селскостопански науки в Католическия университет в Пиаченца.

"Закъсняхме, защото бяхме свикнали да имаме много вода на наше разположение, особено в северната част на Италия", допълва той.

Винопроизводителите са сред тези, които се приспособяват към новите климатични условия.

"Намираме се в хълмовете, където има малко вода", казва Симоне Рех, която произвежда около 250 000 бутилки годишно главно пенливо вино просеко в провинция Тревизо, недалеч от Венеция.

В лозето на Рех сензорите сега наблюдават въздуха и почвата, за да измерват фактори като температура и изпарение от листата, мерки, които според него са помогнали на лозето да устои на миналогодишната суша. Дъждовната вода и отпадъчните води от измиването на избата се събират, пречистват и използват повторно.

Подобни инициативи се предприемат от каталунските производители на кава в Северна Испания.

На южния италиански остров Сицилия Себастиано Конти е помогнал за повторното въвеждане на отглеждането на ориз без наводняване на полета, разчитайки на технология за създаване на леки склонове, които могат да издържат на жестокия климат на острова.

"С машини с лазерно насочване създадохме минимални наклони, които заедно с вида на почвата ни позволяват да отглеждаме ориз с много малко вода", обяснява той, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай