Зелена светлина за 1,8 млрд. от Европа

Зелена светлина за 1,8 млрд. от Европа | StandartNews.com

София. Шансовете на страната ни да спаси 1,8 млрд. лв. от европрограмата за селата се увеличават. Парите, разплатени от октомври 2013 г. досега са под въпрос заради липсата на сертифициращ орган за тях. Изборът на одитираща компания се провали на няколко пъти заради проблеми с оформянето на обществената поръчка.

Беше взето решение да се премине към директно договаряне с четири от най-големите одиторски компании, но пета фирма подаде жалба срещу тази процедура. Върховният административен съд обаче се произнесе в петък, че жалбата срещу решението на земеделското министерство да избере одитор за средствата чрез пряко договаряне, е неоснователна. Това съобщиха за "Стандарт" източници от ведомството на Десислава Танева.

Решението на магистратите може да се обжалва, но от земеделското министерство се надяват, че това няма да се случи. Ако след предвидения по закон срок за обжалване, няма постъпила нова жалба в съда, ведомството ще стартира процедура за пряко договаряне с четирите одиторски фирми. За да не загубим 1,8 млрд. лв. от Европа, страната ни трябва да е избрала одитор и той да е подготвил доклада си до края на януари 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай