Петък,

Зайкова се чуди защо министърът не гледа резултата при намален ДДС

От: Стандарт -
1280
Зайкова се чуди защо министърът не гледа резултата при намален ДДС
A
A
A

В Бюджет 2022 има за всекиго по нещо, особено в социалната сфера. Това "по нещо" не разрешава въпроса, защото ръстът и БВП от 143 млрд. няма да се случи с аргумент, че инфлацията расте, че има затруднения в доставките и така наречените инвестиции са от Плана за възстановяване, който не е одобрен. Това заяви икономистът и бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Мика Зайкова пред БНТ.

Номерът с капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, е да се накарат българските инвеститори да ги стигнат и да ги вложат или да кажат: "елате, чужди инвеститори". Чуждите инвеститори няма да дойдат, докато тук няма върховенство на закона, изтъкна Зайкова.

Управлява се нещо като нищо, отсече бившият депутат от ИТН и добави, че най-лошото е, че няма политика по доходите.

Според нея има как да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър иска да има повече приходи от данъци, само че приходите се правят не от високи данъци, а от оборот, посочи Зайкова. Тя е учудена защо финансовият министър не иска да погледне какво правят другите държави в ЕС - ДДС върху храните от 0 до 10%.

Мика Зайкова коментира и как може да се въведе 4-дневна работна седмица у нас. Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а как ще я въведем, каза тя.

По думите ѝ има държави, които въвеждат четиридневни работни седмици, но и намаляват работните часове и съответно заплатите. Поради пандемията започнаха да се прилагат хибридни методи на работно време. За мен е важно така да се направи четиридневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за семейството и да не се намалява продуктивността, настоя Зайкова.

Според нея, за да се въведе четиридневната работна седмица, правителството трябва да подпомогне фирмите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, за да не се намали производителността, каза Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четиридневната работна седмица е сериозен разход и надали може да се обсъди приоритетно по някакъв начин. В момента има много по-важни приоритети за това как работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното управление и след това да се мисли за реформа на работната седмица, подчерта Вулджев.

Той изтъкна, че в момента инфлацията е проблемът, с който трябва да се справим. Вулджев не вижда в бюджета мерки, които да се справят с проблема, а точно обратното - големият дефицит в бюджета може да подхрани допълнително инфлацията. Много опасно е да се води такава фискална политика с огромни капиталови разходи, предупреди той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички