Зайкова се чуди защо министърът не гледа резултата при намален ДДС

Приходите в бюджета се правят не от високи данъци, а от оборот, посочи експертът

Зайкова се чуди защо министърът не гледа резултата при намален ДДС | StandartNews.com

В Бюджет 2022 има за всекиго по нещо, особено в социалната сфера. Това "по нещо" не разрешава въпроса, защото ръстът и БВП от 143 млрд. няма да се случи с аргумент, че инфлацията расте, че има затруднения в доставките и така наречените инвестиции са от Плана за възстановяване, който не е одобрен. Това заяви икономистът и бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН) Мика Зайкова пред БНТ.

Номерът с капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, е да се накарат българските инвеститори да ги стигнат и да ги вложат или да кажат: "елате, чужди инвеститори". Чуждите инвеститори няма да дойдат, докато тук няма върховенство на закона, изтъкна Зайкова.

Управлява се нещо като нищо, отсече бившият депутат от ИТН и добави, че най-лошото е, че няма политика по доходите.

Според нея има как да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър иска да има повече приходи от данъци, само че приходите се правят не от високи данъци, а от оборот, посочи Зайкова. Тя е учудена защо финансовият министър не иска да погледне какво правят другите държави в ЕС - ДДС върху храните от 0 до 10%.

Мика Зайкова коментира и как може да се въведе 4-дневна работна седмица у нас. Дали да има четиридневна работна седмица не е въпросът, а как ще я въведем, каза тя.

По думите ѝ има държави, които въвеждат четиридневни работни седмици, но и намаляват работните часове и съответно заплатите. Поради пандемията започнаха да се прилагат хибридни методи на работно време. За мен е важно така да се направи четиридневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за семейството и да не се намалява продуктивността, настоя Зайкова.

Според нея, за да се въведе четиридневната работна седмица, правителството трябва да подпомогне фирмите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, за да не се намали производителността, каза Зайкова.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четиридневната работна седмица е сериозен разход и надали може да се обсъди приоритетно по някакъв начин. В момента има много по-важни приоритети за това как работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното управление и след това да се мисли за реформа на работната седмица, подчерта Вулджев.

Той изтъкна, че в момента инфлацията е проблемът, с който трябва да се справим. Вулджев не вижда в бюджета мерки, които да се справят с проблема, а точно обратното - големият дефицит в бюджета може да подхрани допълнително инфлацията. Много опасно е да се води такава фискална политика с огромни капиталови разходи, предупреди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай