Заявяваме ПИК за данъците по телефона

Кодът може да се получи само лично

Заявяваме ПИК за данъците по телефона | StandartNews.com

Персонален идентификационен код /ПИК/ от Националната агенция за приходите може да се заяви и по телефона или на мейла на НАП. Предвидена е и възможност за заявка през системата за сигурно електронно връчване, подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни,  електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Към момента близо 900 000 граждани имат активен ПИК, като от обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. до сега издадените нови персонални идентификационни кодове са над 45 000, съобщават от приходната агенция. С кода могат да се ползват както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини.

Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК, надхвърля 35, припомнят от приходната агенция. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай