Затварят пазара за животни в Кубрат

Целта е да се ограничи опасността от зараза с африканска чума по свинете

Затварят пазара за животни в Кубрат | StandartNews.com

Пазарът за животни в Кубрат да бъде затворен, за да се ограничи опасността от зараза с африканската чума по свинете. Това реши  областната епизоотична комисия в Разград, която заседава под ръководството на областния управител Гюнай Хюсмен.

Болестта проникна в разградска област преди седмица, чрез диви прасета, открити мъртви в горите на ловното стопанство „Воден–Ири Хисар“. Там лесничеите откриха първо труповете на 10 покосени от болестта свине. До момента броят на мъртвите животни в резервата е скочил на 32, съобщи директорът на стопанството инж. Кирил Колев. Управата на резервата е алармирала  земеделското министрество с искане за спешно финансиране на ремонт на оградата. Пари обаче за тази охранителна мярка още не са отпуснати, стана ясно на заседанието на областната епизоотична комисия.

Наложените от ветеринарните власти мерки за борба с чумата дават резултати в региона, отчете шефът на Областната дирекция за безопасност на храните доктор Илиян Драмалиев. Всички прасета, оглеждани в задните дворове на личните стопанства, за които е разпоредено унищожаване, са заклани. Хората приемат крайната мярка с разбиране и напрежение сред населението няма, смята доктор Драмалиев.

Фермерите, които прибират реколтата си от полето, ще получат специални указания, какви мерки трябва да прилагат, за да спрат разпространението на чумата по свинете.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Разград Мариела Йорданова препоръча на колегите си задължително да складират тазгодишното зърно в сушилни, където при нужната температура то ще бъде обеззаразено от вируса на свинската чума. Това се налага, за да се гарантира биосигурността  на продукцията на целия земеделски отрасъл,  обясниха от браншовата организация на зърнарите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай