Застраховател разкри в каква опасност са имотите на българите

Коя е истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане?

Застраховател разкри в каква опасност са имотите на българите | StandartNews.com

Статистиката в последните 10 години не търпи промяна, когато говорим за недвижимите имоти - къщи, апартаменти. При автомобилите хората застраховат с приоритет - не само Гражданска отговорност, но и автокаско. Това заяви пред БНТ Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Едва 6-7% от имотите на физически лица се застраховат, което е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, смята Велев.

Според него истинската причина за ниския интерес към жилищното застраховане основно е в стандарта на живот, в повечето случаи хората си казват "Няма да се случи на мен", отбеляза експертът.

Велев разясни, че има и евтини варианти за имуществено застраховане, но и по-оптимални варианти. Най-общо казано тръгват от цени от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, каза още Костадин Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай