Събота,

Засилен интерес към застрахователен семинар

От: Редактори -
145
Засилен интерес към застрахователен семинар
A
A
A

При засилен интерес се проведе семинар на тема „Проблемите на застрахователното право в контекста на новите изменения на Кодекса за застраховането. Практически насоки”. Организатор на събитието беше Обучителен център “Темида”.

Основната цел на обучението бе да се направи детайлен анализ на последните промени в Кодеска за Застраховането, както и заинтересованите лица да получат практически насоки по тяхното прилагане.

Адвокат Николай Димитров представи подробно пред участниците промените в Кoдекса за застраховането след Тълкувателно решение № 1/2016 по тълк. д. № 1 по описа на ВКС, ОСНГТК за 2016 г., относно разширения кръг от лица да получат обезщетение за търпени неимуществени вреди от причинена смърт на техен близък – причини за тяхното гласуване, законодателни цели, правни последици и срок на действие.

Детайлен преглед той направи и на предстоящите законодателни промени във връзка с определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало при ПТП лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало при ПТП лице.

Адвокат Димитров направи и подробно разяснение  на лимитирането на отговорността съгласно параграф § 96, ал. 1 от Разпоредбите към Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането през призмата на Европейското законодателство и практиката на Съдът на европейският съюз, както и съответните правни последици.

На внимание ще бъдат поставени още особеностите, свързани с активната легитимация на лицата, които имат право на обезщетение, и пасивната легитимация. Подробно разяснено ще бъде направено и по отношение на това как се процедира при починал в хода на процеса.

Гл. ас. д-р Павел Смолички, който също взе лекторско участие в обучението, подробно разясни особеностите около задължителността на влязлата в сила присъда на наказателния за гражданския съд, както и даде отговор на въпроса каква е процесуалната стойност на събраните и проверени в хода на ДП доказателствени материали (протокол за оглед на местопроизшествието; АТЕ; СМЕ; разпит на свидетели и т.н.).

Внимание той обърна още както на особеностите при разпределението на доказателствената тежест, така и на проблемите относно възражението за съпричиняване на вредоносния резултат.

Пред участниците гл. ас. д-р Смолички разясни още как се установява интензитета на неимуществените вреди  и направи детайлен преглед по отношение на различните хипотези на плащане на застрахователното обезщетение.

В рамките на семинара председателят на УС на Сдружение „Обединени застрахователни брокери“ Милен Петков пък разгледа измененията във връзка със задължителната застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички