Защо ни казват, че цените на храните намаляват? Коментар от специалист

Цените на хранителните продукти на едро почти не са се променяли за месец

Защо ни казват, че цените на храните намаляват? Коментар от специалист | StandartNews.com

Цените на хранителните продукти на едро почти не са се променяли през последния един месец, а при някои дори посоката е надолу. Изключение правят сезонни плодове и зеленчуци, които са зависими от сегашните валежи и което води до това задържане на цените на дребно. Това обясни пред БНТ Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

"Много е неблагоприятно времето в момента за черешите. То влияе донякъде и на предлагането на краставиците и доматите. Имахме една по-топла пролет, което доведе до едно стабилизиране на цените на пресните плодове и зеленчуци. Заради лошата реколта от лук миналата година има около 100% разлика в цената му. Има едно относително равновесие в момента, не е дълготрайно и трудно може да се прогнозира за много дълъг период от време. Състоянието на световните пазари сега е съвсем различно спрямо същия период на 2022 г.", посочи Иванов.

Наблюдава се значителен спад на зърното и на олиото. Суровото олио се търгува за около 800 долара за тон, докато през м.г. беше около 2000 долара за тон. След като се подобри времето, се очаква и едно нормализиране на цените при пресните плодове, каквито са черешите например. Иванов каза още, че през лятото се очаква намаляване на цените и при зеленчуците. При цените на основните хранителни продукти се наблюдава едно стабилизиране в момента, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай