Заради Русия! Става нещо невиждано със златните резерви

Проучване сочи, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени

Заради Русия! Става нещо невиждано със златните резерви | StandartNews.com

Все повече страни репатрират златни резерви като защитна мярка срещу наложените от Запада санкции срещу Русия. Това се посочва в проучване на "Инвеско" (Invesco) за централните банки и суверенните фондове, цитирано от Ройтерс.

Сривът на финансовия пазар миналата година причини повсеместни загуби за управляващите финансите на суверенните фондове, на които се наложи "изцяло" да преосмислят стратегиите си с нагласата, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще се задържат по-дълго време, съобщи Нова тв.

Над 85 на сто от 85 суверенни фонда и 57 централни банки, взели участие в годишното проучване на "Инвеско" за глобалните суверенни активи, смятат, че инфлацията ще е по-висока през идното десетилетие, отколкото през преходното.

Златото и облигациите на нововъзникващите пазари се разглеждат като добри залагания в тази среда, но миналогодишното замразяване от Запада на почти половината от златните и валутни резерви на Русия на стойност 640 милиарда долара в отговор на инвазията в Украйна, изглежда също е довело до промяна на нагласите.

Проучване сочи, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени от създалия се прецедент. Почти 60 на сто от анкетираните заявяват, че това е направило златото по-привлекателно, а 68 на сто са държали златото си "вкъщи" спрямо 50 на сто през 2020 година.

"Съхранявахме златото в Лондон, но го трансферирахме обратно в страната на произход, за да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в безопасност", обяви една централа банка, чието име не се цитира.

Според Род Рингроу, шеф на официалните институции в "Инвеско" който е контролирал изготвянето на доклада, това е широкоразпространена гледна точка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай