Запазват фиксираните цени на тока за бита (ОБЗОР)

Запазват фиксираните цени на тока за бита (ОБЗОР) | StandartNews.com

След 1 април битовите потребители ще могат да сменят доставчика си на ток, но ако цената не ги удовлетворява, ще могат да останат на регулирания пазар. Това заяви по БНТ председателят на парламентарната енергийна комисия и бивш енергиен министър Делян Добрев. Излизането на бита на свободния пазар на ток не е задължително, затова няма да се бърза с премахването на регулирания пазар, поясни той.

На Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се търгуват 5% от електроенергията, посочи Добрев и допълни, че това количество не е малко предвид модела на търговия "ден напред". Той прогнозира увеличаване на обемите, търгувани на БНЕБ, след изтичането на досегашните дългосрочни договори между бизнеса и търговците на електроенергия, което ще стане през юни. Така от юли много фирми ще започнат да купуват ток през борсата, смята Делян Добрев.

Натрупаните през годините задължения на НЕК от близо 4 млрд. лв. ще бъдат изчистени за около 20 години, коментира още Добрев. За целта съвместно със Световната банка ще бъде изработена програма за изплащането им. Реформите в НЕК дават резултат и след няколко промени в Закона за енергетиката вече е преодолян тарифният дефицит от над 800 млн. лв. годишно, обясни Добрев. Така за първи път от 2010 г. насам НЕК ще реализира тарифен излишък от 100 млн. лв. до 30 юни 2016 г., изчисли Добрев. Заемът до 650 млн. евро, който БЕХ ще изтегли, цели стабилизиране на цялата електроенергийна система, а не покриване на неефективни разходи, коментира още Добрев. Той ще бъде без държавна гаранция именно защото НЕК преодоля тарифния дефицит и ще покрива сама изплащането му, обясни Добрев.

Национално представителните работодателски организации (НПРО) остро възразиха срещу проекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен на 2 март от депутатите от ГЕРБ и БСП Пламен Йорданов, Кирил Добрев, Маноил Манев, Нено Влайков и Драгомир Стойнев, с който се иска разширяване на обема на студения резерв на централите. По експертна оценка това ще увеличи разходите в системата с около 40 млн. лв., а ще печели основно ТЕЦ "Марица-изток 2", посочват в позицията си работодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай