Заможните стават все по-заможни, а бедните по-бедни

Заможните стават все по-заможни, а бедните по-бедни | StandartNews.com

Най-богатата жена увеличи с 36% парите си за година
Състоянието на милиардерите в САЩ бързо се увеличава

Статистическите данни на редица агенции показват, че през последните години богатите са станали още по-богати, а бедните по-бедни.

В САЩ някои от милиардерите са увеличили състоянието си не с няколко процента, а с десетки. Информация на авторитетното списание "Форбс" показва, че в списъка на десетте най-богати милиардери, най-голям ръст на притежаваните средства през 2013 г. постига президентът на компанията Fidelity Financial Services Абигейл Джонсън. Тя се нарежда на 10-то място сред милиардерите по обща сума на състоянието й, и е единствената жена, която влиза в топ 10 на престижната класация. След нея по най-бързо увеличаване на богатството им се нареждат инвеститорът Карл Айкън и легендарният магнат Майкъл Блумбърг.

Абигейл Джонсън
Най-влиятелната бизнес дама в САЩ

Финансите са сфера, в чиито върхове по традиция доминират мъжете. В САЩ жените, заети в сферата на финансите, са 55,4% от служителите в нея, но на ръководни постове според статистиката са едва 16,6%. Като едва 2,9% са главни изпълнителни директори. Често жените трябва да работят доста по-здраво, за да бъдат забелязани. Но има има дами, които са си създали репутация на невероятно добри инвеститори. Според публикуваните данни на сп. "Форбс" за увеличението на състоянието на най-богатите американци, начело на списъка е Абигейл Джонсън. Нейното състояние за една година е нараснало с 36% до 17 млрд. долара.

Абигейл Джонсън е президент на компанията Fidelity Financial Services, която се занимава с управление на активи и предоставя посредничество и пенсионни услуги. Fidelity е вторият най-голям фонд от отворен тип в САЩ. 56-годишната Абигейл притежава около 24% от акциите на компанията. Тя е дъщеря на 82-годишния главен изпълнителен директор Edward C. Johnson III. Компанията е основана от дядото на Абигейл - Едуард Джонсън Втори.

Отговаря за 38 000 служители, за основните бизнес дейности на компанията, както и за нейните активи на стойност 3,7 трил. долара.

Преди да се включи в дейността на компанията Абигейл е завършила Harvard Business School. Започва работа във Fidelity като анализатор и мениджър през 1988 г. През 1997 г. е повишена на нова позиция като изпълнителен директор на Fidelity Management and Research (FMR), където изпълнява различни отговорни задачи. През 2012 г. е назначена за президент на Fidelity. През миналата 2014 г. получава още една важна длъжност - главен изпълнителен директор на Fidelity Investments. Във финансовите среди в САЩ Абигейл Джонсън се ползва с авторитета на най-мощната и влиятелна бизнес дама. През 1914 г. списание "Форбс" я постави на 34-то място в класацията си за най-влиятелните жени в света. Тя направи скок към това място от 60-та позиция през 2013 г.

Карл Айкън
Експерт по превземане на компании

Карл Айкън е американски бизнесмен и инвеститор. Милиардерът притежава контролния пакет от акциите на "Айкън Ентърпрайзис". Състоянието му е 20,5 млрд. долара. Това му отрежда 3-то място в списъка на сп. "Форбс" на 400-те най-богати американци. Същото авторитетно списание го поставя в десетката на американските богаташи, които през 2013 г. са увеличили най-много състоянието си. 68-годишният Айкън е постигнал повишение с 23%. Той изкупува контролни пакети от акции на компании. Айкън стана известен още през 1980 г., когато започва да изкупува дялове от рискови компании. Той дори поведе открита война с Джери Янг, като се опита да смени целия борд на интернет търсачката Yahoo. Легендарният инвеститор Карл Айкън казва: "Истинският въпрос е не дали, а кога ще се случи масивната корекция. Може да е след три години, може да е след три месеца, а може и след три дни". Специалистът по превземането на корпорации, както западните медии често го наричат, е израснал в семейство от средната класа в Куинс, Ню Йорк. Баща му е адвокат, а майка му учителка. Мечтата на Айкън е била да стане певец, но се записва да учи медицина в Принстънския университет. След втората година обаче напуска. По-късно постъпва в армията, а после се присъединява към брокерите от Уолстрийт. В началото не притежава капитал, затова заема пари, за да си купи място на Нюйоркската стокова борса. В политиката симпатизира на Демократическата партия и редовно я финансира. Само през 2008 г. дарява повече пари на Републиканската партия и залага на кандидатурата на Джон Маккейн за президент. Неговият силен бизнес нюх му помага да купува компании, които макар с трудности в момента, имат потенциал да станат печеливши в бъдеще. Стратегията му е да мотивира мениджърите да се развиват, да изкупят акциите му или да се отделят. През 1980 г. прави големи удари с компаниите "Тексако", "Ю Ес Икс" и "Ти Дъбълю Ей". През 2002 г. се преборва с Тед Форстман за телекомуникационния гигант "Икс Оу Комюникейшънс". Айкън притежава право за купуване на акции от "Кодак" и фармацевтичната компания "Милън Лабораторис". Владее ценни книжа и от "Им Клоун" и "Нешънъл Енерджи груп".

Карл Айкън живее в Ню Йорк. Има два брака и две деца.

Майкъл Блумбърг
Енергия и прагматизъм

Майкъл Блумбърг е американски бизнес магнат, политик, бивш кмет на Ню Йорк за три мандата и филантроп. Той заема трето място в списъка на милиардерите в САЩ, които през 2013 г. са увеличили най-много богатството си - с 22%. През 2014 г. състоянието му е достигнало 27 млрд. долара. Той е роден в еврейско семейство на 14 февруари 1942 г. Баща му, Шарлът Блумбърг е руски евреин имигрант, който работи като счетоводител в компания, а майка му е медицинска сестра. Първоначално семейството живее в Алстън, Масачузетс, след това се местят в Бруклин, Масачузетс, но по-късно се установяват трайно в Бостън. Майкъл завършва университета "Джонс Хопкинс" през 1964 г. След това постъпва в Харвардския университет и го завършва с магистърска степен. По време на следването си в Харвард Майкъл Блумбърг изкарва посредствени оценки, но за сметка на това е напълно отдаден на работата си през лятото - отдаване на апартаменти под наем. За разлика от своите конкуренти Майкъл започва работния ден още в 6:30 ч. сутринта, вместо както останалите в 9:00 ч. През 1967 г. Майкъл Блумбърг се принуждава да започне работа в Саломон Брадърс с начална заплата от 9 хил. долара и заем от 2,5 хил., за да може да си купи подходящи дрехи. Той е основател и собственик със 88% от акциите на Bloomberg L.P. - глобална компания за финансова информация и медийна компания с неговото име. Неговият Bloomberg Terminal се използва от инвеститорите в цял свят. Започнал е финансовата си кариера преди години с брокерска дейност на ценни книжа.

През 1975 г. се жени за Сюзън Браун, от която има две дъщери - Ема и Джорджия. Майкъл Блумбърг се развежда със Сюзън Браун и сега има връзка с Даяна Тейлър, която е директор на Нюйоркската общинска банка. Всъщност Блумбърг и до ден днешен по думите на свои подчинени е изключително взискателен към себе си и към екипа си. Изкара три мандата като кмет на града, като по негово желание получаваше само по 1 долар годишна заплата. Майкъл Блумбърг е един от най-енергичните и най-прагматичните милиардери в света. Мотото му е: "Плащаш каквото трябва, за да получиш каквото искаш", и е подплатено с много житейски опит в тази насока, но вместо да използва натрупаното състояние за да се оттегли, 68-годишният магнат е по-деен от всякога. Най-ценният съвет, който някога Майкъл Блумбърг e получавал, по собствените му дими е: "Когато клиентът каже "да", спри да говориш" повече по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай