Вторник,

Закачаме се за румънски газов проект?

От: Редактор -
Закачаме се за румънски газов проект?
A
A
A

Румънската компания "Трансгаз" ще приключи до края на годината втората фаза на проекта си за свързване на газотранспортните системи "Исакча 1 - Негру вода" с националната си газопреносна мрежа, съобщават медиите в северната ни съседка.

По-важното, обаче, е че този проект ще бъде част от Трансбалканския газопровод, по който до скоро България получаваше природен газ по направлението от Украйна.

Това ще позволи на Румъния да играе по-значителна роля при производството и доставката на газ за целия регион. От другите две тръби едната ще бъде също свободна за резервиране на капацитет от началото на следващата годината, съгласно европейските правила.

Третата тръба ще остане за "Газпром", като единствено руската компания може да доставя природен газ по нея.

Освен за износ по това направление са възможни и реверсивни доставки на природен газ - тоест от България да се доставят количества природен газ за Румъния.

Това ще бъде и вторият интерконектор, който ще свързва София и Букурещ. Първият бе завършен през 2016 г. и свърза газовите мрежи между Русе и Гюргево. Там доставките обаче може да се извършват само в посока от България към Румъния.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички