Задава се гигантска сделка в строителството

Уведомление е подадено до Комисията за защита от конкуренцията

Задава се гигантска сделка в строителството | StandartNews.com

Най-голямата строителна група в България „Главболгарстрой Интернешънъл“ иска да придобие компанията „Глобал Кънстръкшън“, фокусирана върху строителство, инженеринг, реконструкции и ремонтни работи. Това става ясно от уведомление, подадено до Комисията за защита от конкуренцията (КЗК), пише economic.bg.

Търговските дейности на двете предприятия са инфраструктурно (инженерно) строителство – ремонт и поддръжка на транспортна (пътна) инфраструктура, енергийна инфраструктура, благоустройствена инфраструктура. Дейностите на групата, към която принадлежи придобиващото предприятие, включват и високо строителство.

КЗК трябва да извърши оценка на предстоящата сделка и да вземе решение според Закона за защита на конкуренцията дали тя няма да навреди на конкуренцията на съответния пазар, да създаде или засили на господстващо положение. Според подаденото уведомление придобиването няма да окаже негативно въздействие на пазара. 

Фирмата „Глобал Кънстръкшън“ е сред най-честите конкуренти на ГБС в строителните търгове. Компанията беше водеща в обединението „Айбиес-Интергаз“ ДЗЗД, което участваше в поръчката за изграждане на газовата връзка със Сърбия, която в крайна сметка, след като „Кепнайп“ се отказа да строи, се изгражда именно от „Главоболгарстрой“, а „Айбиес-Интергаз“ тогава остана трета в класацията.

„Глобал Кънстръкшан“ е и сред строителите на тунела „Железница“, част от магистрала „Струма“. Компнаията беше част от обединението ДЗЗД „АМ Струма тунел 2018“, което беше избрано да строи най-дългия тунел у нас срещу 185 млн. лв. без ДДС, в него влизат още влизат още „Джи Пи Груп“ и „Виа-План“.

Дружеството участва като конкурент на ГБС и в други обществени поръчки за ключови пътни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай