Руските туристи идват, ще има ли по-бързи визи?

Договарят "зелени коридори" за украинци през Румъния

Руските туристи идват, ще има ли по-бързи визи? | StandartNews.com
  • Договарят "зелени коридори" за украинци през Румъния
  • Как сезонът да бъде успешен - среща на бранша с три министерства

Важна среща за туристическия сезон предстои в понеделник. В нея ще участват представители на министерствата на туризма, на външните работи и на здравеопазването. Една от темите ще бъде за "зелените коридори" - ще се търси решение за транзита през Румъния на украински туристи за България.

 Работната група ще обсъди възможностите за успешното протичане на летния сезон в България като сигурна и безопасна за отдих и развлечения дестинация за ваканция, потенциалното облекчаване на условията и сроковете за издаване на визи, чартърните полети, съобщиха от Министерството на туризма.

Ще бъдат коментирани и мерки за подпомагане и възстановяване на работата в сектора - условията за влизане на туристи в страната след 1-ви юни, възможността да се увеличи възрастта на деца, освободени от тестване, разписването на по-дългосрочни правила за влизане и излизане до края на сезона, така че туроператорите, хотелиерите, ресторантьорите, екскурзоводите да могат да планират дейността си.

Като важен елемент е посочено ваксинирането на персонала в туристическия сектор.Акцент в разговорите ще бъде поставен и върху рекламата на българското Черноморие като безопасна и атрактивна дестинация за лято 2021.

Туристическият бранш у нас е в очакване на руснаците, след като Русия реши да отмени забраната за полети до България. Властите са  разрешили на местния туроператор "Пегас туристик" да започне чартъри до България, съобщи Румяна Юксел, управител на "Аква тур БГ", която е техен представител у нас, пише TravelNews.

Полетите ще стартират в края на юни до българското Черноморие. Първите планирани са до Варна от Перм, Оренбург, Красноярск, Уфа и Новосибирск на авиокомпанията им Nordwind. До Бургас ще оперират от Анапа, Хабаровск, Грозни, Кемерово, Томск Богашево, Новокузнецк, Беслан (Владикавказ).

В момента до българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7 отложи програмата си за 26 юни. По-рано този тя прекрати полетите си за Бургас до края на май. До момента руската държава не позволяваше на гражданите си да идват в България, а работещите в туризма у нас се притесниха, че цяло лято ще останат без гости от Русия. Страната ни обаче не попадна в списъка на неприятелските държави на Москва, но забраната остана - не само за България, но и за още 15 страни, сред които Гърция, Турция, Италия, Испания и др. Причината за това бе пандемичната обстановка и многото случаи на коронавирус у нас. Сега обаче броят на заразените спадна до много ниски нива.  В същото време издаването на визи не е спирало в центровете в Русия.

Министерствата на външните работи и на туризма са запознати с проблема за транзита на туристи през Румъния, а министърът на туризма Стела Балтова лично се намеси и поиска помощ от посолството ни в Букурещ, когато  автобус на българския туроператор "Дорис" бе задържан на румънската граница при Галац с Молдова. "Държаха ни автобуса 3 часа и го върнаха обратно към Украйна. Причината е, че няма договорен зелен коридор за България", обясни Тодорка Енева, управител на компанията.

След намесата на Балтова, украинските туристи успешно са били пренасочени да продължат пътуването си през друг граничен пункт, съобщиха от МВнР за TravelNews.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай