Японски маневри надуват долара

Японски маневри надуват долара | StandartNews.com

Чакат Марио Драги да събуди евроикономиката
Капиталовият пазар у нас между "осанна" и разпни го" заради КТБ

Петър Пешев, управител и брокер на ценни книжа в ИП "Бул ТрендБрокеридж" ООД

Добрите тримесечни данни показват, че американската икономика се развива по-добре от очакваното. Увеличаващият се икономически растеж и намаляващата безработица, както и добрите данни от тримесечните корпоративни отчети, са достатъчно убедителни за ФЕД, че да преустанови напълно програмата си по изкупувания на активи, т.нар. програма на количествени улеснения.

Американският индекс "Стандарт енд Пуърс" поскъпна до нов исторически връх над 2 018 пункта. "Дау Джоунс Индъстриъл" също скочи до нов връх от над 17 390 пункта. С между 2 и 4% нараснаха борсовите индекси на основните борси. Европейските акции все още не могат да възстановят изгубеното от срива, започнал в средата на септември, но също приключиха седмицата със сериозни ръстове.

Причина за поскъпването на глобалните пазари на акции бе и новината, че правителственият пенсионен инвестиционен фонд на Япония ще инвестира половината от активите си в акции на местни и чуждестранни компании, удвоявайки теглото на тези инвестиции в портфейла си, както и ще инвестира в други алтернативни активи. Според новите лимити на фонда, дори до две трети от активите му да бъдат вложени в местни и глобални акции. Към края на първото полугодие активите на японския пенсионен инвестиционен фонд надхвърлят 127 трлн. йени (1,1трлн.щатски долара). Освен това Японската централна банка обяви, че увеличава размера на притежаваните пазарни активи до 80 трлн. йени, или около 720 млрд. долара, спрямо досегашната стойност на придобитите финансови активи чрез пазарите от 70 трлн. йени. Йената се срина на валутните пазари спрямо основните валути в резултат на тези новини. Японската централна банка и правителство от години се борят да се отърват от хватката на дефлацията и се опитват да се справят с предизвикателствата на застаряващото население и ниската раждаемост.

Всички в Европа разчитат на Европейската централна банка и на нейния председател Марио Драги да събуди изпадналата в дълбок зимен сън европейска икономика, защото на координирана фискална политика не може да се разчита. Това отличава еврозоната от САЩ и отделните държави, в които фискална и парична политика синхронизирано се стремят да стимулират националното производство.

На валутните пазари също бе доста динамично, като еврото и паундът изгубиха около процент от стойността си спрямо долара. Щатският долар поскъпна с близо 5% спрямо йената в резултат на макроикономическите новини от Страната на изгряващото слънце. Златото и среброто се сринаха, обезценявайки се съответно с 5 и 6%. Петролът и другите борсово търгувани стоки също бяха подложени на натиск. Причина за ръста на долара и спада в цените на борсовите стоки (златото, среброто, петрола и не само) са добрите данни за американската икономика, както на макро, така и на корпоративно ниво. Което е в основата американската централна банка да преустанови покупките на активи и да започне да дава по-ясни сигнали за постепенно вдигане на основните лихвени проценти.

Българският капиталов пазар се движеше между "осанна" и "разпни го", следвайки спасяването/ неспасяването на КТБ. Казусът с банката става все по-нерешим и ще продължава да оказва възпиращо влияние върху борсовата активност. Случката с КТБ трябва да е като обеца на ухото ни затова, че трябва да се прави сериозен предварителен анализ, преди да вземем дадено инвестиционно решение, каквото е и влагането на средства на влог. Клишето е факт - няма нищо сигурно на пазарите - както цели държави фалират (Гърция и Аржентина например), така и отделни банки фалират (най-големите банки в Кипър, Португалия и КТБ в случая са само някои от пресните примери). С правилен рискмениджмънт обаче може да се намали риска на инвестицията, т.е. необходимо е да се ползват услугите на професионалисти. Необходимо е да се запомни и че негарантираните депозити са рисков продукт, а риск и възвращаемост вървят ръка за ръка, т.е. колкото по-висока доходност преследваме, толкова по-голям риск поемаме.

Неспособността българският парламент да излъчи стабилно правителство, поне такива са първите впечатления, също имаше негативен ефект върху борсовата активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай