Възможно ли е газът от САЩ да е по-евтин от руския? Истината

Зависи дали е само за един танкер и дали в цената е включен и транспорта

Възможно ли е газът от САЩ да е по-евтин от руския? Истината | StandartNews.com

Възможно ли е премиерът Кирил Петков наистина да е уговорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис природен газ на цена, по-ниска от тази на „Газпром“, какво съобщи правителствената пресслужба?

Според Ивайло Мирчев от ДБ това е възможно заради твърде високите стойности, на които последно е продавала „Газпром“, пише Флагман.

"За България ще има абсолютно сигурни доставки на природен газ. Още миналата седмица ние казахме, че цената на природния газ почти сигурно от май до декември 2022 г. ще бъде по-ниска от тази, постигната между януари и април, когато ние купувахме руски газ. И крайната цена от газовия микс до края на годината - от май до декември, ще бъде по-ниска и това ще е добре за бизнеса; ще бъде добре и за битовите абонати на съответните дружества", каза Мирчев. 

Според него няма никакъв проблем за доставка на втечнен газ към България. 

"Вече минаха близо две седмици, откакто газът беше спрян. Няма по никакъв начин спиране на доставките. Не само това, а в "Чирен" се нагнетява - вече минава 20%. И няма никакво ограничаване към предприятията, към топлофикациите или към някой друг в доставките на природен газ", обясни Ивайло Мирчев. 

Според него най-вероятно американският газ ще идва от терминал в Гърция. 

Въпреки че ще идва с кораби, цената може да е по-инска от руския газ, защото  само за една година! LNG-газът поскъпнал съществено, както руският, смята Мирчев, но добави, че няма информация за колко време е договорена доставка от САЩ.

Той заяви обаче, че е много важно да имаме микс от няколко източника -не само от САЩ но и от Катар или от Египет, за да може да си гарантираме енергийната независимост.

Бившият ресорен министър Делян Добрев от ГЕРБ също смята, че има вероятност България да купува по-евтино от САЩ. Той обаче изрази подозрения, че това може и да не е вярно, тъй като било известно, че Кирил Петков е скаран с истината.

Освен това било важно дали става въпрос за дългосрочен договор, за един или за няколко танкера с втечнен газ (LNG) от САЩ.

"Ако е вярно, безспорно това е добра новина", каза Добрев. "Свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината. Т.е. ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска. Т.е. трябва да видим повече подробности. За един танкер ли става въпрос или става въпрос за 20. На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за един танкер, не сме направили кой знае какво. А и тази ниска цена колко е ниска? Руската цена е 70 евро на мегаватчас от следващия месец. Т.е. този танкер на по-ниска цена ли е, или е на по-висока? Един танкер ли е, или са много? Тази цена променя ли се във времето? Защото знаете, че формулата с "Газпром" търпи промяна всеки месец и е свързана със спотовите пазари и с петролните деривати. Т.е. има въпроси, на които ние нямаме отговор", обясни депутатът. 

Той попита и включена ли е в цената стойността на транспорта, на регазификацията, на преноса до България. 

"Нищо не е ясно от това, което чухме до момента, освен едно обещание, една клетва от премиера, че газът е по-евтин. Но позволете ни да се съмняваме, защото опитът ни с това правителство и истините, които казват, е не добър", добави Делян Добрев. 

След репортерско питане, той каза: "От Съединените щати газът може да бъде по-евтин. Това е въпрос на търговски преговори. Ние се надяваме те да са защитили по-ниска цена от руската и този договор да е дългосрочен. Т.е. да не става въпрос само за един или два танкера. Това го твърдим още от февруари месец."

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай