Възможни ли са общи договори с ЕС за газ? Говори Калоян Стайков

Проблем е, ако финансовият министър изземва функцията на енергийния, казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт

Възможни ли са общи договори с ЕС за газ? Говори Калоян Стайков | StandartNews.com

Възможно ли е да се реализира идеята за общи договори на ЕС за газови доставки и в какви срокове? Ще поскъпнат ли ток и парно след падането на мораториума от 1 април? На тези и други въпроси на "Стандарт" отговори енергийният експерт Калоян Стайков.

* Поскъпване на тока е неизбежно от 1 юли

* Проблем е, ако финансовият министър изземва функцията на енергийния, казва Калоян Стайков, главен икономист в Институт за енергиен мениджмънт

- Как ще коментирате разнопосочните сигнали, дадени от управляващите, за преговорите с "Газпром"? 

- Моето разбиране е, че в интервюто си пред БНР финансовият министър Асен Василев обвърза преговорите с "Газпром" с военните действия, което хипотетично означава, че ако и когато те приключат, може да се мисли за такива преговори. А защо подобни позиции излизат от министъра на финансите, а не от министъра на енергетиката - не разбирам. Ако Асен Василев започва да изземва функции на министъра на енергетиката, това се превръща в проблем, най-малкото защото няма необходимата експертиза.

Ако България отиде на евентуални преговори с работещ интерконектор, с алтернативни доставки на природен газ - нейната преговорна позиция ще бъде по-силна и може да се очаква да се постигнат по-добри условия при евентуален дългосрочен договор.

ЕК прподължава със своята инициатива за намаляване на енергийните доставки от Русия. Този план не е финализиран. Предстои да видим какво ще е крайното решение, кои старни ще се присъединят, за кои ще има изключение. Част от тази инициатива предвижда да се премине към общи договори на ниво ЕС. Какво означава това за нас? В момента ние имаме потребление от 3 милиарда кубически метра на година. Като започне работа интерконекторът - 1 милиард ще дойде от Азербайджан. Още 1 милиард хипотетично ще получим от общи договори на ЕС, ако тази инициатива стартира до края на годината. Остава да набавим още 1 милиард. Едно е да отидем на преговори с необходимост от 3 милиарда, друго е от 1 милиард. На този етап обаче все още има много въпросителни.  

- Ако се случат тези общи договори на ЕС - откъде би дошъл газът? 

- Предвиждат се допълнителни доставки на втечнен газ. Известно увеличение се предвижда от Норвегия, вътрешно производство, друга голяма част е от намалено потребление. Това става с инвестиции в енергийна ефективност, ВЕИ и т.н.

За миналата година видяхме около 15% спад на потреблението на природен газ за производството на електрическа енергия. Под натиска на високите цени енергийните компании сами се отказаха. Сега това ще стане като осъзнато решение. Потреблението на природен газ е сравнително гъвкаво, стига да има нещо, което да го компенсира. Миналата година това бяха въглищните централи. Тази година може отново да са те. 

- Как виждате сключването на общи договори от ЕС за доставки?

- Има чисто оперативни затруднения за това. Договорите се сключват за дълги периоди, терминалите за втечняване и регазификация имат ограничен капацитет. Другият немалък проблем е сключването на тези договори наистина на ниво ЕС, а не от отделните страни, защото тогава ще влезем в надпревара кой ще даде най-висока цена, за да си осигури газ - ще се създаде вътрешна конкуренция, което не е от полза на никого.

Подобни идеи за общи договори има отдавна, но досега не са се реализирали, което показва, че има сериозни пречки. Ще са необходими допълнителни усилия и предстои да видим дали страните от ЕС са готови да ги положат.

- От 1 април пада мораториумът върху цените на тока и парното за битовите потребители. Ще има ли поскъпване?

- При цените на електрическата енергия като че ли няма причини за увеличение от 1 април. От 1 юли ситуацията обаче ще бъде по-различна. Започва новият ценови период. Какво точно ще се случи - на този етап не мога да се ангажирам с прогноза, защото цените на енергийните ресурси се променят ден за ден - една седмица има увеличение, а следващата - намаление.

Увеличение от 1 юли обаче е неизбежно.

Един от големите проблеми е, че процедурата за определяне на новите регулирани цени вече започна, но и компаниите, и потребителите са в неведение какво да очакват. Защото липсват законодателните промени, липсва визията на правителството как ще се развива този сектор. В последната версия на Плана за възстановяване се предвижда закриването на НЕК като обществен доставчик, прекратяване на квотите за регулиран пазар. Как обаче това ще се отрази на домакинствата? Тази голяма несугурност е в допълнение към другите проблеми, с които трябва да се справим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай