Второто Възраждане на Панагюрище

Благодарение на „Асарел-Медет” градът е преобразен, а младите хора се връщат

Второто Възраждане на Панагюрище | StandartNews.com
Благодарение на „Асарел-Медет” градът е преобразен, а младите хора се връщат Силната индустрия води до по-високи заплати и това се отразява на цялата среда, коментират икономисти

 „Аз съм Васко от Панагюрище, който обича да си поставя цели и да ги изпълнява”. Така  представя себе си 21-годишният Васил Ралчев, който е сред  младите българи, избрали да се върнат в родината, за да я променят към по-добро. Като приложат  знанията, получени от образованието в чужбина и работят с хъс, желание и енергичност. Така, както са го правили преди векове онези българи, благодарение на които се е случило българското Възраждане.

Историята на Васко е подобна на житейския път на много момчета и момичета от Панагюрище. На 15 г. напуска родното място, за да завърши Езиковата гимназия в Пловдив, след това учи агробизнес в университета в Рединг, Великобритания. Дипломира се и се завръща, за да се труди в семейното биоземеделие.

„За някои решението ми да се върна може да звучи като лудост. В Англия беше идеално, предложиха ми работа. Но България е страната на възможностите. Тук е Дивият Запад на Европа. И трябваше да съм луд, за да не се върна. Сега бизнесът ми е като по филмите. Мога да стоя цял месец на морето и да изкарам 7000 лева”, казва Васко.
„Много хора – класически българи – казват: „Бягайте от България!”. И когато им кажа, че България е чудесно място за развитие, ме гледат като Дон Кихот.  Но мене ме води една от максимите на проф. Лъчезар Цоцорков, когото много уважавам:  „Каквито мисли посеем, такива резултати ще пожънем”. И вместо да  мисли постоянно за негативните неща, които ни заобикалят, той действаше”, допълва момчето.
 „Аз съм част от новото. Моето пътешествие започва от тук”, категоричен е Васил.  

Защо един млад българин, който има всички шансове да успее в уредените държави в Западна Европа, е решил да се върне в България? Ами много просто – защото вижда промени, благодарение на които животът в родния му край е станал по-хубав.
Според Васко промяната в Панагюрище, която го е направила по-добро място за живеене, се е случила благодарение на компании като „Асарел-Медет”, за които социалната отговорност е водеща цел. Освен че дават хляб на хиляди семейства, те подпомагат общината, бизнеса и облагородяват града.
Изборът на Васко да се върне в родното Панагюрище не е прецедент. Това сочат данните от икономическия и социален профил на общината, изготвен от Института за пазарна икономика /ИПИ/ по поръчка на „Асарел- Медет”.

Докладът показва засегнат ли е регионът от острия демографски проблем у нас, който води до обезлюдяване на части от България заради застаряващо население или изселване на хората.  Както и какви са перспективите пред младите тук.

„В Панагюрище, която е малка община с население от  близо 23 000 души, също се наблюдава естествен спад на населението. Но нека да видим какво показва т. нар. „гласуване с краката” – идват ли хората, или си тръгват”, коментира старши икономист Петър Ганев от ИПИ.

Цифрите показват, че в Панагюрище механичният прираст се увеличава от 2015 г. насам. А през 2017 г. в града са се заселили повече семейства с малки деца, отколкото са напусналите.  Такава тенденция се наблюдава предимно в големите градове като София, Пловдив и Варна. Тя е възможна само за общини, в които хората получават добри и стабилни доходи, чувстват се сигурни, имат възможности за добро здравеопазване и образование на децата.  
Докладът на ИПИ показва и друга положителна промяна. Панагюрище традиционно губи хора, които се преселват в Пловдив, Пазарджик и София или заминават в чужбина. Но през 2017 г., докато отливът към Пловдив се запазва, то движението към Пазарджик вече е нулево, а по отношение на столицата градът дори е привлякъл хора – повече са дошли от София в Панагюрище, отколкото обратното.
И това не е случайно. Според данни на ИПИ за 2016 г., средната заплата в общината е 1172 лв., което е с 24% повече  от средното възнаграждение за страната /948 лв./ и с 64% над средното за община Пазарджик /727 лв./. За 2017 г. заплатата вече е 1285 лева, което нарежда Панагюрище на девето място у нас веднага след София.

В средногорския град живеят 9% от жителите на област Пазарджик. В същото време тук са 12% от наетите, които получават 19% от целия доход от заплати в областта. Предприятията в градчето дават 18% от продажбите, 20% от продукцията и 24 % от инвестициите в област Пазарджик.

През последните години значително се увеличава и заетостта, като вече обхваща около 54% от хората в трудоспособна възраст и надхвърля средните нива за страната.
7464 са наетите към 2016 г., като най-много /43%/ са в преработващата промишленост.  16% работят в добивната индустрия, а 8 на сто – в здравеопазването, сочат данните на НСИ.  
Само в „Асарел –Медет” работят 1200 души, 240 от които са инженерите. Много хора са заети и в дъщерните дружества на компанията.

Намалява броят и на безработните – към 2017 г. те са 7,3%, колкото е средното за страната. А младежите до 29 г. без работа, чийто дял у нас е сред най-високите в ЕС, в Панагюрище са намалели от 350 през 2010 г. до 148 през 2017 г.

Общината е и сред първенците в страната спрямо населението с  усвоени 83 млн. лева от евросредствата по оперативни програми. Около 42% от всички европари, усвоени в областта, са в община Панагюрище. На човек се падат близо 4000 лв., като средното ниво за страната е около 1500 лв., а за Пазарджик – около 1000.

„Силната индустрия води до по-високи заплати и това се отразява на цялата среда”, коментира Петър Ганев.

Дуалното обучение задържа учениците в града

Според данните на ИПИ за механичния прираст, най-много напускащи Панагюрище са хората на възраст от 15 до 19 години.  Това са младежите, които завършват основно образование и тръгват към големите градове, за да учат най-често в езикова гимназия. Но през последните години и в тази категория се наблюдава спад.

Интересно е, че тази тенденция съвпада с въвеждането на дуалното обучение в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.
Проектът, който е сред първите и най-успешни в страната, е реализиран в партньорство между гимназията, местния бизнес и общинската администрация. Програмата стартира през 2014 г., а тази пролет се дипломира първият випуск.

86 са приетите досега ученици в минните специалности, без да се броят записалите се за учебната 2019/2020 г.

И докато шефовете на компании на други места не спират да се оплакват от хроничната липса на кадри и се чудят виетнамци ли да внасят, или украинци, „Асарел-Медет” си решава проблема, като залага на децата от Панагюрище и региона. Всяка година в предприятието се изготвя справка за пенсиониращите се в следващите 5 г. и се прави заявка за нужните нови специалисти.

В панагюрската компания, за разлика от много други, ежедневно се получават множество молби за работа. Но там мислят в перспектива, а основната им грижа е да запазят младите хора в региона.

От 1 август деветима абитуриенти от първия випуск за дуално обучение започват работа в „Асарел Медет”, съобщи Нели Мърхова, и. д. директор „Човешки ресурси” в минно-добивната компания.  „Има момчета и момичета, които няма да започнат работа веднага. Причината не е, че не желаят да работят, а защото са се записали в университет”, обяснява Нели Мърхова.

Сред възпитаниците на Професионалната гимназия, които съвсем скоро ще станат  част от големия екип на „Асарел-Медет”, е Владислав Зубев.

Той е завършил специалността „Автотранспортна техника” с пълен отличен и благодарение на високия си успех през годините е получавал стипендия от „Асарел-Медет”. А в 11-ти и 12-ти клас, когато учениците работят два дни седмично в реална работна среда,  Владислав е подписал трудов договор с компанията  и е получавал заплата. Така той отдавна има самочувствие, че сам изкарва парите си, а не чака за джобни от родителите си.  А от 1 август  негова грижа ще бъдат огромните 130-тонни „Белаз”-и, които извозват рудата в минно-добивното предприятие.  

Интересът към минните специалности в Професионалната гимназия става все по-голям, уверява директорът на училището инж. Лушка Апостолова. Тя посочи за пример напливът за „Минна елекромеханика” -  от „Асарел- Медет” има подадена заявка за 13 ученика, а желаещите са 23-ма. Затова се наложило да направят класиране и да приемат  учениците с най-висок бал.  Тази специалност дава възможност на завършилите да работят като електротехници, които навсякъде са много търсени и добре платени, обясни Стоян Боев, организатор на обученията в минно-добивната компания.

Интересни са данните и от проучването на нагласите сред местните ученици, направено от ИПИ през 2017 г. Според него 36% от анкетираните са заявили, че след 10 г. ще живеят в Панагюрище, 30% искат да работят в индустрията, а други 30% са изявили желание да се занимават със собствен бизнес. Това показва силен предприемачески дух, какъвто панагюрци са имали открай време. Историята показва, че хората в сърцето на Средна гора са били сред най-заможните българи – търговци и занаятчии, и през 19-ти век, когато България е била все още под турско робство. Натрупаното имане обаче не им е попречило да бъдат  сред най-активните организатори на Априлското въстание, за което не са пожалили нито жълтиците, нито енергията си. И в крайна сметка за сладкото опиянение от мисълта за свободата са платили жестока цена с опожаряването на града и унижощението на населението.  Но и това не е сломило гордия им дух.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Модерна болница, спортна зала и фестивали промениха Панагюрище

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай