Втори шанс за "Видахим" (ОБЗОР)

Втори шанс за "Видахим" (ОБЗОР) | StandartNews.com

НЕК изплати на дружеството 2,4 млн., шефовете обещаха да намалят съкратените наполовина

Шанс за излизане от кризата получи "Видахим". Най-голямото предприятие във Видин, което обяви, че замразява временно работата на завода за производство на гуми и съкращава 314 работници, получи финансова инжекция от Националната електрическа компания /НЕК/. Днес сутринта на дружеството са били преведени 2,4 млн. лв. от дължимите й 11 млн. лв. Това ще позволи производството на гуми да продължи в намалени обеми.

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети завода и разговаря с работници, а след това и с ръководството.

Тя пристигна на място във фирмата, за да обясни на работещите там и мениджмънта логиката на промените в закона за енергетиката, които бяха посочени като причина за спирането на работата. В срещата участваха изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, областният управител на Видин Момчил Станков, зам.-областният Огнян Ценков и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

"Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, за да насърчава производството", обясни министър Петкова. "Случаят с "Видахим" обаче не е такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин. От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество", каза тя пред работниците. И посочи, че за периода от 2011 г. до 2013 г. "Видахим" реализира общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв., от които от продажба на електричество. Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на ток.

НЕК е била задължена да изкупува произведената от "Видахим" електроенергия на цена от 140 лв. на мегават/час, а да я продава на регулирания пазар по 125 лв. за мегават/час. Т.е. от всеки продаден мегаватчас държавната компания губи по 15 лева. В подобна ситуация са 22 заводски централи и 12 топлофикационни дружества, произвеждащи еленергия, изкупувана на преференциални цени от НЕК. Това е една от основните причини за огромния дефицит в компанията, който е над 3 млрд. лева. Една от промените в закона за енергетиката, която ще влезе в сила от 1 юли, е от енергийния микс да бъдат извадени тецовете, които не произвеждат ток по високоефективен и комбиниран способ. И понеже "Видахим" не може да отговори на това изискване, тя е заявила намерение да съкрати над 300 работници.

Министър Петкова и мениджмънтът на дружеството обсъдиха различни варианти за продължаване работата на "Видахим" и запазване на част от работните места. Един от тях е участие на дружеството в търга за студен резерв на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, който ще се проведе в края на април. Ако "Видахим" спечели, това ще даде възможност около 150 души от планираните за съкращаване повече от 300, да останат на работа.

"Държавата няма вина за създалата се ситуация, но ще помогне с каквото е необходимо, за да се запази "Видахим", каза Теменужка Петкова. Тя се ангажира заедно с ръководството на НЕК да търси възможности за ускорено разплащане на задълженията на електрическата компанията към дружеството.

От името на ръководството на "Видахим" икономическият консултант Севдалина Димитрова обяви, че засега ще бъдат съкратени 150 души, а останалите остават на работа. Фирмата ще се регистрира на енергийния пазар като свободен износител на ток.

Акционерът Христозов с протекции при всички партии

"Видахим" бе сред най-облагодетелстваните тецовете, които са получавали от НЕК до 90% от парите си за продадена електроенергия, твърдят хора от бранша. Според тях за това е допринесъл един от акционерите в дружеството - Георги Христозов, който беше член на УС на Българския енергиен холдинг /БЕХ/. Малък дял във видинския завод има и "Лидер" - фирма, свързвана с Христо Ковачки. Сред останалите "любимци" на властта през годините са ТЕЦ "Марица-изток 2", чийто бивш шеф е Христозов, както и притежаваните от Ковачки ТЕЦ-ове "Бобов дол" и "Брикел". Те също са получавали почти на 100% парите от продадената на НЕК енергия. За сравнение, повечето заводски централи - производители на ток, са вземали средно едва 55% от дължимите суми заради тежкото финансово състояние на държавната електрическа компания, показва справка в документи.

Георги Христозов се ползва с политическата протекция на почти всички партии, сочи историята на кариерното му развитие. Той е назначен за шеф на "Марица-изток 2" по времето на кабинета на Иван Костов. През 2004 г. е сред приватизаторите, които купуват 70 на сто от "Видахим" срещу 1 долар. Твърди се, че решаващо рамо за сделката оказва видинската депутатка от НДСВ Нина Чилова. Силна подкрепа дава и Христо Ковачки, който по същото време купува "Атоменергоремонт". Христозов е несменяем по време на тройната коалиция, а след това и по времето на първия кабинет на ГЕРБ. С протекцията на Михаил Миков през 2012 г. Драгомир Стойнев го назначава изненадващо за шеф в Българския енергиен холдинг.
Според договора за приватизация новите собственици на "Видахим" трябва да инвестират 13,1 млн. лв. за 5 години и да запазят съществуващите 650 работни места. Дълговете на завода от 68 млн. лв. са разсрочени веднъж за 3 години, а впоследствие за 5 години. В момента според финансовия отчет задълженията са 78 млн., като голяма част от тях са към Държавния резерв.

Приходите на "Видахим" за 9-те месеца на 2014 г. са 35 млн., сравнени с 54 млн. лв. за предходната година, показва финансовият отчет на дружеството. Въпреки това финансовият резултат е загуба от над 2 млн. лв.

В завода няма синдикати

Уведомените за освобождаване 300 работници от "Видахим" не протестират. Те нямат синдикална организация, а и не желаят да се включат в такива действия, каза за "Стандарт" председателят на регионалния съвет на КНСБ Любен Любенов. Преди време се опитахме да създадем наша структура, но ръководството не позволи, обясни той.
Съкратените работници отиват на борсата, откъдето ще получават обезщетение в зависимост от възнагражденията си през последните месеци и трудовия стаж. Това устройва по-голямата част от тях и последиците от безработицата ще бъдат изпитани след това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай