Всяка трета фирма вече избира доставчик на ток

Всяка трета фирма вече избира доставчик на ток | StandartNews.com

Пловдив. Вече 35% от фирмите в Югозападна България избират доставчика си на ток. Това е резултатът от промяната в енергийния закон, който принуди фирмите, които ползват ток със средно напрежение, да излязат на свободния пазар.

По данни на на електроразпределителното дружество EVN преди промените до юни само 5% от клиентите му са избрали свободния пазар, останалите 95 на сто са разчитали на един снабдител - НЕК.

„Фирмите, които излизат на свободния енергиен пазар и решават сами да си избират доставчик, вече са станали 35%", съобщи Калина Трифонова, член на управтелния съвет на дружеството, цитирана от БНР.

Тя уточни, че това са компании с равномерно и добре прогнозируемо потребление и общото им годишно потребление е 1400 гигават часа, което е около 60 процента от потреблението на територията на югоизточна България.

От 1 октомври всеки потребител ще може да избира търговеца, който ще му доставя ток според условията, които търси самият той. При свободния пазар ще може да се намалят и загубите по мрежата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай