Всеки трети работодател ще наема нови кадри през 2019 г.

Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за следващите 12 месеца

Всеки трети работодател ще наема нови кадри през 2019 г. | StandartNews.com

Специално за NOVA бизнесът разкрива плановете си за следващите 12 месеца. Накъде ще тръгнат доходите ни, кои ще са най-търсените професии и готови ли са работодателите да предложат европейски заплати, за да привлекат липсващите кадри?

Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата  заяви, че в 50 % от фирмите ще има повишение на заплатите, но ще има и фирми, които няма да могат да си го позволят – в една четвърт от случаите. Окуражителното е, че не е голям процентът на тези, които смятат да намаляват заплатите -  само 1 % от фирмите.

„Това е резултат от общите тенденции в държавата – знаете беше обявено 10 % увеличение на доходите в публичния сектор. Бизнесът няма как да изостава, затова 10 % ръст ще има при две трети от фирмите, 20 %, по-високо – в една трета от секторите, което е свързано с известно напрежение във фирмите, над 20 % ръст – при много малко компании”, обясни той.

До 500 лева ще бъде средният размер на коледния бонус тази година. 63% от фирмите са предвидили бонус, една трета не могат да си позволят.

По думите на Симеонов продължават да се търсят професиите в ИТ сектора, при инженерните кадри, при най-нискоквалифицирания сегмент – шивачи, хранително-вкусова промишленост, асемблиране на части за автомобилната промишленост.

Всяка седмица хиляди облекла, произведени в тази русенска фабрика, се изнасят към Париж и другите големи модни столици. Пазар има. Работа също, но не и кой да я върши, разказва собственикът Миглена Христова. Сега във фабриката й работят над 60 служители.

„През 2019 г. планираме да наемем 40 човека още,  но дали ще успеем – силно се съмнявам. Шивачки, гладачки, технолози, моделиери, склададжии дори няма. Чистачка дори търсихме 9 месеца”, обясни тя.

Заплатите тук започват средно от 700 лв. за шивачите и кроячите, достигат до 1200 – при технолозите и моделиерите и ги минават – при ръководителите на производства.

Според експертите по подбор на кадри обаче проблемът е по-скоро при липсата на подготвени служители.

„Ръстът на заплатите е изключително висок. Продължава да става въпрос наистина за липса на квалифицирани кадри и липса на интерес  у много хора към дадени сектори”, каза Мария Стоева , мениджър в компания за подбор на персонал.

Опитите да обучават млади хора също ударили на камък, тъй като за няколко месеца се явили едва трима кандидати.

„Нискоквалифицираните работници – една много голяма част от тях са в чужбина , а хората-висшисти не искат да работят такива позиции”, обясни Стоева.

Тук дори са готови да инвестират в нови машини, за да запълнят глада за кадри. В битката за всеки работник в русенско влизат 300 фабрики за производство на облекла и кожа. А начините да ги привличат – започват от безплатен транспорт.

И от Русе в София. В тази печатница сами са намерили начин да се справят с недостига на кадри.

„Политиката ни е да създаваме собствени кадри  т.е. ние обучаваме хора за определени позиции. Служителите и ръководителите на отделите са кадри, които сме обучавали ние”, споделя Младен Маринов, собственик на печатница.

През последните три години служителите в печатницата са се увеличили три пъти. Сега са над 60. А амбициите са – през следващата година да бъдат наети и нови. И все пак срещат трудности при намиране на точните кадри.

„Хората си поставят по-висока цена на труда, отколкото реално бизнесът може да плаща. Има доста нереални очаквания за възнаграждения спрямо възможностите”, каза Маринов.

За да решат проблема с недостига на кадри някои компании са готови да инвестират и във връщането на работна ръка от чужбина отново в България. Такива са компаниите в ИТ сектора. Ръстът през последните 5 години там е над 100 %, а до края на годината работещите в софтуерните фирми ще достигнат 30 хиляди. Почти половината от компаниите в сектора планират да увеличат служителите си с поне с 25 %.

От бранша минават на план Б и питат българите зад граница дали биха се върнали отново. На анкетата им отговарят над 4300 млади хора,  които живеят и работят в над 70 държави.

Основен остава въпросът готов ли е бизнесът да предложи на тези българи и подходящата заплата, за да работят отново у нас.

Във всички големи икономически райони в страната се очаква да се наемат нови кадри, макар и по-малко от предишни години.

„Най-сериозен оптимизъм виждаме в секторите „Финанси”, „Застраховане” и „Недвижими имоти”, както и при бизнес услугите. Средноголемите предприятия смятат да назначат най-много хора – между 50 и 250 души персонал.Най-бавно нещата се развиват в публичен и социален сектор и в минно дело – 2 % ръст”, обясни Мария Стоева.

Най-много служители бизнесът ще наеме в Пловдив, следвани от София и Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай