Връчиха „германски“ награди на български бизнеси

За 15-и път снощи Германо-българската камара отличи наши фирми, заслужили признание в 3 категории - "Голямо предприятие", "Малко и средно предприятие" и "Социален ангажимент"...

Връчиха „германски“ награди на български бизнеси | StandartNews.com

Рекорден стокооборот между България и Германия. За миналата година е стигнал 8 милиарда евро. Това стана ясно на церемонията по връчването на ежегодните награди на Германо-българската индустриално-търговска камара.

За 15-и път снощи бяха отличени фирми, заслужили признание в 3 категории - "Голямо предприятие", "Малко и средно предприятие" и "Социален ангажимент". Победителите са избрани на база принос за развитието на българо-германските отношения. Президентът на камарата Тим Курт подчерта, че през изминалата година двете държави са имали отлични взаимоотношения и изрази надежда през следващата да стигнат нови върхове.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна посочи, че Германия е приоритетна експортна дестинация за България. Той отбеляза обаче, че страната трябва да се усъвършенства като място за правене на бизнес. На първо време да облекчи бюрокрацията, а и да си подобри инфраструктурата най-вече в Северна България, за да се привличат там повече чуждестранни инвестиции. Вицепремиерът отчете още размерът на германските инвестиции у нас.

„ Близо 150 милиона инвестиции на годишна база през последните три години. Ако вие заедно с нас мислите обаче един хоризонт не от две или три, а от 5 или 6, 7, 8, 9, 15 години напред заедно с вас трябва да се опитаме да направим повече в сферата на образованието, защото стратегическата инвестиция в бъдещето на една държава и нейната икономика, от която сте част, минава през това да създаваме, да отглеждаме качествени кадри“, каза Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай