Четвъртък,

Водим преговори с 5 компании за АЕЦ Белене

От: Редактори -
Водим преговори с 5 компании за АЕЦ Белене
A
A
A

Пет са фирмите в кратката листа, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене". Това информира депутатите от енергийната комисия ресорният министър Теменужка Петкова. Петте компании са: "Росатом" - Руска федерация, Си Ен Ен Си, Корейската хидро и атомна корпорация, "Фраматом" и "Дженерал Електрик".

Петкова обясни, че това са петте компании, към които ще бъде отправена покана за предоставяне на обвързваща оферта. Министърът обясни, че компаниите "Фраматом" и "Дженерал Електрик" са включени в този списък, тъй като те са заявили желание за участие в проекта. По думите й "Фраматом" заявява желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, "Дженерал Електрик" също заявява желание за участие в проекта с производство на турбини и друго оборудване, като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта.

"Това е кратката листа. Основният ни аргумент да се спрем на тези пет компании са техният опит в изграждането на атомни електроцентрали, на второ място това е тяхната финансова стабилност и високият кредитен рейтинг, който тези компании имат. Безспорно това са компании, които са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика", каза Петкова.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички