Вносителите на ток с 5% такса "сигурност"

Вносителите на ток с 5% такса "сигурност" | StandartNews.com

Новият данък ще донесе 209 млн. лв. годишно, няма да влиза в цената за бита

И вносителите на ток от чужбина ще плащат по 5 на сто от оборота си в новия Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това решиха депутатите от енергийната комисия като приеха на второ четене промените в Закона за енергетика, които целят да се предотврати поскъпването на тока. Освен от вносителите, новата такта от 5% върху приходите от продажба на ток, ще се плаща от всички производители на електроенергия. "Изчисленията на регулатора сочат, че годишно тези 5% ще донесат 209 млн. лв., които ще отидат за покриване на дефицита на НЕК", заяви шефът на комисията Делян Добрев. Новата такса няма да може да бъде включвана от производителите или дистрибуторите в сметките за ток за бита и бизнеса, стана ясно вчера.

Депутатите приеха да отпадне преференциалното изкупуване на ел. енергия, поне 50% от която е произведена от животински отпадъци. Дейността на централите, които правят ток от тор, не се забранява и те могат да продават на свободния пазар. Макар едва 3 фирми да са инвестирали в преработка на биомаса в ток, дискусията около възможността за преференции бе най-ожесточена. Остава преференцията за ток от слънчеви панели до 30 киловата. Регламентира се и начинът, по който резултатите от проверките на АДФИ да намерят отражение в преференциалните цени. Дават се правомощия на КЕВР да анализира докладите на АДФИ и да определи индивидуални цени за съответния производител на ток от ВЕИ.
Премахва се и двойното подпомагане на производителите на ток от ВЕИ, които са изградили централата си с европейски средства, но не са обявили това и продават на преференциални цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай