Внасят кадри за българския туризъм от Централна Азия

Работници ще дойдат основно от Узбекистан, но и от Киргизстан и Таджикистан

Внасят кадри за българския туризъм от Централна Азия | StandartNews.com

За да подсигури това лято, туристическият бранш ще търси работници от страните в Централна Азия - основно Узбекистан, но и в Киргизстан и Таджикистан. Правят се опити за набиране на кадри и в по-отдалечени дестинации. Това разказаха за БТА съпредседателите на Варненската туристическа камара Людмила Ненкова и проф. Стоян Маринов.

Двамата се включиха в провеждащия се форум "Кариери" в Икономическия университет в крайморския град. Днес със студентите се срещнаха фирми от туристическия отрасъл.

Не може да се каже точно колко е недостигът на кадри в сектора, посочи Маринов. Ненкова допълни, че освен за сервитьори, камериерки, бармани и други изпълнителски позиции, вече има глад и за висококвалифицирани специалисти, които заемат ръководни постове. Точна статистика обаче може да се направи, само ако държавата създаде информационна база данни. Според експертите това би било от полза и, за да се правят анализи и прогнози.

Като една от причините за липсата на кадри двамата посочиха пандемията, от която туризмът пострада сериозно, а това е накарало много от работещите в бранша да се преориентират към други отрасли. Друг фактор е сериозната конкуренция на САЩ, където отиват много младежи да работят през лятото, уточни Ненкова. По думите й недостигът на кадри вече засяга сериозно и Западна Европа, например Германия и Франция.

За заетите в сектора проблем е сезонният характер на работата, коментираха експертите. Според тях той може да бъде разрешен, ако бизнесът положи усилия и оптимизира заетостта и в периферията на сезона. Друг вариант е държавата да помогне и да даде право на освободените да се регистрират в бюрата по труда и да получават обезщетения за по-малко прослужени месеци.

С "вносните" кадри проблем е езиковата подготовка, казаха още експертите. Според тях част от пристигащите от Централна Азия не знаят добре английски език, а немският и френският са им съвсем чужди. Това дразни гостите, обясни Ненкова. По думите й германските туристи са свикнали при почивките си в други държави да бъдат обслужвани на немски. Българските гости също са недоволни, защото в родната си страна не могат да говорят на езика си.

На въпрос дали съвременните технологии могат да компенсират недостига на кадри Ненкова отговаря отрицателно. Според Маринов, ако има такава компенсация, тя е постижима за малките градски хотели. Организираните туристи, които пристигат на почивка с посредничеството на туроператори, очакват персонализирано отношение, обясни Ненкова. По думите й те искат да бъдат посрещнати, да им се обяснява, да има хора, които да са им в услуга. Туризмът е преживяване, а без емоции, без човешко отношение, това няма как да се случи, допълни Ненкова. Той уточни, че новите технологии са от помощ при индивидуалните туристи, които сами си определят програмата, правят си резервациите и решават какви забележителности искат да посетят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай