Вицепремиер нокаутира Асен Василев! Сравнението

Николай Василев с много цветущо сравнение

Вицепремиер нокаутира Асен Василев! Сравнението | StandartNews.com

Фискалният резерв на България спада драстично при управлението на правителството на Кирил Петков (13 декември 2021 – 2 август 2022 г.), в което за финансовата политика отговаряше вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Финансистът Николай Василев бе първият, който алармира за негативните последици от намаляването на фискалния резерв и трупането на нови дългове.

„Намаляването му е най-доброто отражение на цялостната бюджетна идеология на предишното управление. Тази политика е волунтаристична и безотговорна.

Може да бъде сравнена с поведението на луд с картечница, който стреля, докато има патрони. Колкото резерв има, той трябва да бъде изхарчен.

Колкото дългове е необходимо, те могат да бъдат взети. Колкото по-голям дефицит може да бъде направен, толкова по-добре. Колкото по-големи харчове, толкова по-добре“, заяви пред БГНЕС финансистът, който бе бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата в периода от 2001 до 2009 г.

През септември фискалният резерв достига 13,1 млрд. лв., което е скок с цели 4 млрд. лв. спрямо август и почти 2 млрд. лв. повече, отколкото през януари, когато Петков и Василев са поели властта.

Тенденцията на плавно увеличаване на фискалния резерв се запазва до края на годината, когато той възлиза на 13,4 млрд. лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай