Вторник,

"Витоша ски": Оспорваме възлагането на експертиза от СОС

От: Пламен Вълков -
"Витоша ски": Оспорваме възлагането на експертиза от СОС
A
A
A

Витоша ски“ ще оспори възлагането на експертизата от СОС за Княжевския лифт стана ясно днес. 

Ето и официалното становище на дружеството:

"„Витоша ски“ АД изразява своето несъгласие за притежавани от нея или нейното дъщерно дружество – „Въжени линии“ ЕАД лифтове, да се харчат средства на Столична община. Парите могат да бъдат използвани за децата на града - за детски градини или детски площадки. Поради тази причина ще оспорим пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото“.

На първо място „Въжени линии“ ЕАД е внесло заявление с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс. Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - „Допеймайер" и „Лайтнер“. Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение.

Ако Столична община действително иска да реконструираме Княжевския лифт, да бъде така добра да се произнесе по внесеното искане и нека тяхното забавяне не се преписва на нас под формата на некоректни внушения и „усещания“. В допълнение ще отбележим, че ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено. Защото сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено. Ние категорично заявяваме, че желаем да реконструираме всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, за да има планината най-екологичния транспорт, пише в писмото от "Витоша ски".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички