Вериги помпат цената на сиренето с 50%

Вериги помпат цената на сиренето с 50% | StandartNews.com

София. Големите търговски вериги надуват цената на сиренето с близо 50%. Ако килограм сирене излезе от производителя на цена от 6 лв., веригата го продава от порядъка на 9 лв. Това каза в интервю за "Дарик" производителят на млечни продукти Георги Хаджийски.

Големите търговски вериги налагат преса върху българските производители с чудовищно високи такси и това е основната причина за оскъпяването на хранителните продукти на пазара, коментира Хаджийски. Между 30 000 и 70 000 лв. е само "входната такса", за да продава един производител стоката си в голяма търговска верига. След това започват доплащания за реклама, участие в билборд или брошура, а това допълнително оскъпява стоката, каза Хаджийски.

Той подчерта, че голяма част от неговите колеги са фалирали през последните две години, а останалите са на ръба на финансовото оцеляване.

"По отношение на самите търговски условия на веригите това нещо със сигурност не е договор. В този договор единственото право на производителя е да му бъде платено след срок между 21 и 45 дни, като той има не по-малко от сто задължения", каза Хаджийски.

Веригите имат твърди търговски отстъпки от порядъка на 10-15% от цената нето. Освен това те слагат и надценка между 15 и 25 процента от тази цена нето, към която трябва да се прибави и отстъпката от 10-15 процента, обясни Хаджийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай