Събота,

Вдигнаха капитала на ББР със 700 млн. лева

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Кабинетът увеличи капитала на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Те ще бъдат разпределени по две направления - за портфейлни гаранции и за безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск заради Ковид-19. И двете мерки ще бъдат осъществени чрез линии на търговските банки.

Първоначалният анонс за капитализацията на банката за развитие беше за половин милиард лева, като толкова е сумата, насочена към подпомагането на бизнеса чрез портфейлни гаранции през търговските банки, уточниха от Министерството на финансите.

"Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на МСП, засегнати от пандемията на COVID-19, с цел намаляване до минимум на рисковете от изпадане в криза на ликвидност и превантивна подкрепа на бизнеса, в т.ч. и чрез споделяне на риска с търговските банки в страната", пише в правителственото съобщение.

Останалите 200 милиона лева, с които се допълва сумата до 700 милиона, са анонсираната вчера мярка за безлихвени кредити за хората, които са временно в неплатен отпуск, тъй като работодателят им изпитва затруднения заради Ковид-19. Те отново ще бъдат разпределяни чрез търговските банки, а целта е да се отговори на финансовите нужди на хората, които останат временно без доходи заради извънредното положение в страната. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички