Събота,

Вдигат двойно парите на тираджиите, колко ще получават

От: Редакция -
902
Вдигат двойно парите на тираджиите, колко ще получават
A
A
A

Командировъчните на международните шофьори се увеличават от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един водач.

Това предвижда проект за промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, които бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат документа тази седмица, след което той ще бъде гласуван от кабинета, предаде БНР. Според проекта, когато курсът се изпълнява от екип от двама шофьори, увеличението на командировъчните пари е от 21 на 45 евро.

Размерът на командировъчните пари, които получава персоналът на "Сухоземни транспортни средства", са определени още през далечната 2007 година и от тогава не са актуализирани, се посочва в доклада към проекта от Министерството на транспорта. За сравнение в съседна Румъния, по информация на браншови организации в автомобилния транспорт, установеният минимум на дневната ставка на разходите за командировъчни възлиза на 35 евро, като размерът може да бъде увеличен два пъти и половина и да достигне до 87,5 евро.

Посочва се, че недостигът на професионални водачи е проблем и в европейски план и държави като Англия и Испания предлагат по-изгодни икономически условия за упражняване на професията, сатва ясно от документа. В тази връзка приемането на направеното предложение за промени е наложително с оглед преустановяване на трудовата миграция. В усложнената обстановка, породена от разпространението на Covid-19, е още по-наложително да бъдат подпомогнати професионалните водачи, така че да бъде обезпечено извършването на транспортните услуги и недопускането на срив в снабдителните вериги на стоки, пише още в доклада.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички