В топ 6 сме по ръст на икономиката в ЕС

В топ 6 сме по ръст на икономиката в ЕС | StandartNews.com

Икономиката на страната отчете силно начало на 2017 г. и влязохме в топ 6 на държавите от ЕС по ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). От януари до март БВП на страната нараства с 3,4% спрямо същия период на миналата година и с 0,8% спрямо 4-то тримесечие на 2016 г., сочат експресните оценки на Националния статистически институт. Така вече три поредни тримесечия ръстът на БВП е 3,4%. Постигнатият резултат през първото тримесечие е доста по-добър от прогнозите на Министерството на финансите за 3% ръст на икономиката за цялата 2017 г. Това е заявка, че страната ни може да постигне по-добри резултати от заложените в бюджетните прогнози.
През първото тримесечие на годината по-добър ръст на БВП на годишна база постигат само Румъния (5,6%), Полша (4,1%), Латвия (4,1%), Литва (3,9%) и Унгария (3,7%). Най-зле в ЕС се представя Гърция, която има спад на БВП с 0,5%.
През първото тримесечие на 2017 г. БВП на България е 19,594 млрд. лв., обявиха от НСИ. Инвестициите са на стойност 3,425 млрд. лв. и формират 17,5% от БВП. Много по-голям дял в БВП в размер на 87,6% има потреблението на гражданите и фирмите. Във външната търговия обаче има дефицит. Основният двигател на икономиката е именно потреблението, което през първото тримесечие нараства с 4,1% на годишна база. При инвестициите се отчита спад с 5,4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай