В дискусията на в. "Стандарт": Пари срещу иновации

В дискусията на в. "Стандарт": Пари срещу иновации | StandartNews.com

Участието на банките в разпределението на средствата по плана „Юнкер" е сериозно, Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк

Десетата национална дискусия "ДА! На българската икономика", инициирана от в. "Стандарт" и КРИБ се проведе днес в хотел "Маринела" в София.

Конкретната тема бе Планът "Юнкер" - как ще се мобилизират 315 млрд. евро за проекти в държавите от ЕС, в т.ч. и България. които носят възвращаемост. До момента от българска страна за свои проекти финансиране получават малки и средни предприятия чрез Българската банка за развитие и няколко български банки, които имат ролята на финансови институции посредници.

В дебатите участваха вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Меглена Кунева, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на енергетиката, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Дисусията откри главният редактор на в. Стандарт Славка Бозукова. "Европа се връща в бизнеса. Формулата на План Юнкер е 1 към 15, т.е. на всяко 1 евро от Фонда - 15 евро частни инвестиции, анонсира дискусията пред министри и бизнес главният редактор на в. "Стандарт".

Райфайзенбанк България е една от първите банки, която подписа споразумение, а по инструмента InnovFin (за иновационни проекти) банката е единствена за България. Вижте какво каза пред форума Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк.

Пари срещу иновации

Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк

Участието на банките в разпределението на средствата по плана „Юнкер" е сериозно, защото, както и г-жа Кристалина Георгиева каза, всъщност новият програмен период предвижда финансови инструменти, включително гаранционни, които подпомагат ликвидността на банковата система да стигне до бизнеса.

Целите на новия програмен период вече не е да се дава нисколихвено кредитиране или грантови схеми, а да се създават финансови инструменти, на базата на които парите да стигат до икономиката.

Във връзка с това Райфайзенбанк България е една от първите банки, която подписа споразумение, а по инструмента InnovFin (за иновационни проекти) сме единствени за България. Имаме вече и предадени реални проекти. Хубавото на тази програма освен че дава гаранционен елемент е, че е насочена директно към иновации. Т. е. за да може едно предприятие да участва във финансирането, трябва да има новаторски елемент – или да предложи ново производство на продукт, на машини, на решение, да има патент, или да се развива с 20% ръст на бизнеса или на персонала.

Затова смятам, че банките са много важен фактор – чрез тях идеята на тези инструменти на финала стига до крайния потребител от бизнеса.

По линията на InnovFin, която в Райфайзен е 35 млн. евро за две години, на практика стартира от началото на февруари 2016 г. и има вече първите проекти, които са реализирани и локирани в България - 6 проекта на стойност 2 млн. евро.

С всеки месец обаче набираме все по-голяма скорост и смятам, че това е много важно. Освен това ние сме една от банките, които традиционно имат много голям опит с подобни инструменти.

Всичко за дискусията на вестник "Стандарт" „Да! На българската икономика!" в хотел "Маринела" днес следете на www.standartnews.com и в социалните мрежи с хаштаговете:

#ДаНабългарскатаикономика

#ПланЮнкер

#КристалинаГеоргиева

#Стандарт

#ХотелМаринела

#КРИБ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай