В Англия затягат кесията. Идва рецесия

Високите цени карат домакинствата да пестят

В Англия затягат кесията. Идва рецесия | StandartNews.com

Има всички признаци да се смята, че британската икономика навлиза в рецесия след като последните данни показват, че тя се е свила с 0,2% за периода юли- септември, съобщава БНР. 

Свиването на икономиката е в резултат на покачващите се цени, които сериозно засягат бизнеса и домакинствата. Смята се, че една страна изпада в рецесия, когато икономиката й се свива за две поредни тримесечия.

И тъй като очаквания за подобрение няма и през следващото тримесечие в края на годината официално може да бъде обявено, че Великобритания е в рецесия.

Прогнозата на Английската централна банка е за двегодишна рецесия с „големи предизвикателства“.

Новината всъщност не толкова неочаквана, защото постоянно се покачват цените на храните, горивата, както и сметките за ток и газ в резултат на редица фактори, включително войната в Украйна.

 Високите цени карат домакинствата да пестят, а това забавя икономиката. По време на рецесия компаниите обикновено правят по-малко пари, а броят на безработните се увеличава.

Това пък означава, че правителството получава по-малко от данъци, които да използва за обществени услуги като здравеопазване и образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай