Успяла емигрантка отваря ресторант у нас

Успяла емигрантка отваря ресторант у нас | StandartNews.com

"Много е удачно да печелиш пари в чужбина и да ги харчиш в България" с усмивка споделя Десислава Хегеле, която от 22 години живее в германската провинция Баден-Вюртемберг. Какво обаче може да накара една успяла дама да инвестира в България парите, спечелени от бизнес зад граница? Оказва се, че отговорът е прост като всички истински неща - любов и носталгия. Преди време дала обещание на съпруга си Вернер, който също като нея бил влюбен в родината на половинката си, че ще отвори германски ресторант в София. Сега идеята вече е реализирана в центъра на столицата, в памет на за съжаление, покойния й мъж. Никога не съм прекъсвала връзката си с България, обяснява Хегеле. Много често се връщахме тук. Може би е от носталгия, но в България и дупките по улиците са ми мили, усмихва се бизнес дамата.

"Роднините ми продължават да живеят в страната, затова ми е ясно каква е обстановката, какви са доходите. Майка ми е пенсионер във Велинград и без моя помощ трудно би могла да се справи. Затова съм си обещала, че ще поддържам приемливи цени, така че да запозная родината си с кулинарните традиции на страната, в която живея. Германските вина например не са познати тук, защото както често се шегуват самите немци - гроздовите питиета са толкова качествени, че предпочитат да си ги пият сами", казва Десислава Хегеле. Опитът й във въртенето на заведение не е малък. Всъщност съпругът й Вернер притежавал наследствено семейно заведение, в което работели заедно - тя посрещала гостите, той се трудил в кухнята, защото бил месар по професия.

Готвачите в софийското й заведение вече са минали курс в Германия, за да успеят да повторят традиционния вкус. За да се гарантира това, шницелите, джоланите и повечето продукти за ястията от менюто ще се внасят от родината на Гьоте. Сред кулинарните изненади са "маулташен" (традиционни немски равиоли) и типичната паста "шпецле". Сред вината пък ще са традиционните немски сортове "Ризлинг" и "Лембергер". Между германското заведение, основано през далечната 1883 г., и българския дубликат естествено ще има и разлики. На първо място кръчмата край Щутгарт се помещава в сграда от 1572 г., с ниска тавани, докато родното копие е издържано в алпийски стил. В Германия не се приемат резервации, като желаещите да опитат специалитетите понякога чакат с часове да се освободи маса. Този модел обаче е неприложим в България, защото не вярвам българи да стоят на опашка за заведение толкова дълго, смее се Хегеле. Може би германците са по-големи чревоугодници от българите, защото са готови наистина на всичко за вкусна вечеря, допълва тя. Разлика ще има и в работното време. Заведението в Германия работи само по една седмица в месеца. Причината е стар закон, който след Втората световна война е искал да стимулира производителите да продават сами продукцията си, без прекупвачи. Така те са били освободени да го правят в собствени къщи и заведения, без да плащат данъци, но само за една седмица в месеца, обяснява бизнес дамата. Спазваме традицията, а и през тази седмица имаме достатъчно работа, обяснява тя.

Най-голямата спънка за бизнеса е бюрокрацията

Да започна този бизнес беше предизвикателство за мен, твърди Десислава Хегеле. Най-голямата пречка пред инвеститорите е бюрокрацията, казва тя след дълъг размисъл какво може да спъне чуждите вложения у нас. "Предпочитам да виждам положителното в България. Идвам си редовно и виждам как всичко се променя за по-добро", твърди тя. Единственото негативно нещо, на което наистина се дразня, е, че когато карам внимателно, по правилата и следя знаците, отнасям по някои попръжни, смее се тя. И посочва, че българите за съжаление са с по-угрижени физиономии в сравнение с германците, за което естествено има социални и икономически причини. Германците са и изключително трудолюбиви и пестеливи - работят до последен дъх и си правят сметката до стотинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай